„КОРЕНИ“ ИЗ ЛОПАРА НА СУСРЕТУ МАТИЦЕ И ДИЈАСПОРЕ, ПРИЈАТЕЉА СРБА И СРБИЈЕ У НОВОМ САДУ

У Новом Саду, уз подршку градских и покрајинских структура власти, одржани су Сусрети матице и дијаспоре, пријатеља Срба и Србије.
Скуп је, поздравним говором, отворио предсједник Удружења Корени Стојан Стевановић. Он се захвалио присутнима на доласку, властима Србије на подршци и позвао учеснике на веома значајан скуп дијаспоре који ће се одржати у Цириху током мјесеца маја.
„Самит пословне дијаспоре ће се одржати 13. до 15. маја 2022. године, што је прилика за додатно увезивање матице и дијаспоре“- рекао је Стевановић.
На данашњем скупу одржано је више панела на којима се говорило о значају манифестација, сајмова, пословних форума, привредних комора и развојних агенција на увезивању матице и дијаспоре.
Такође су одржани панели на којима је било ријечи о туризму, науци, образовању и младима.
Потписана су и два споразума о сарадњи, први између Удружења Корени и Новосадског сајма, а други између поменутог удружења и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.
„За нас је веома значајно учешће на овој конференцији, јер смо у прилици размијенити искуства других у сарадњи са дијаспором која можемо и ми примијенити“- изјавио је др Желимир Нешковић, предсједник локалног Удружења Корени Лопаре.
Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је задовољство што су и мајевичани и Лопаре дио овог великог посла, који се тиче увезивања матице и дијаспоре.
„Ми у општини Лопаре од 2010. године радимо са нашом мајевичком дијаспором, али морам истаћи да је у ове три године постојања Корена тај рад подигнут на виши ниво“- истакао је Савић.
Поред Савића и Нешковића на конференцији су присуствовали Васлија Обреновић и Владо Антић чланови Удружења Мајевичана и Удружења Корени из Лопара.