ВЛАДИКА ФОТИЈЕ: ОБНОВА СВЕТИЊА – ВЕЛИКИ БЛАГОСЛОВ

Живот се враћа тамо гдје се обнавља црква, поручио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије који је данас, у присуству многобројних вјерника, освештао конак Манастира Светог пророка Јеремије у Рожњу, селу у федералној општини Сапна.
„Ја сам овај манастир у једној својој песмици назвао `малим Јасеновцем`, јер је у овом селу много људи страдало, махом жена и деце“, изјавио је епископ Фотије новинарима
Он је навео да је предложио да новомученици зворничко-тузлански буду канонизовани, односно да сви они који су страдали у 20. вијеку буду међу светима.
„Њихово мучеништво, као и уопште мучеништво српског народа је велико“, нагласио је епископ Фотије.
Према његовим ријечима, велики је благослов и радост духовна када се обнавља црква.
„Када сам први пут био овде личило је на пустињу. Међутим, оживи пустиња! Чим се почне обнављати црква, враћа се и живот. Ова светиња је за нас значајна и молим све добре људе да помогну обнову.
Он је навео да је, иако иде у Сремске Карловце, гдје ће бити одржан Свети архијерејски сабор, дошао данас и на ово свето мјесто.
Владика је указао да је ово тек почетак обнове манастира у Рожњу, те изразио наду да ће и пут бити у потпуности завршен, да тамо може да се долази током читаве године и аутобусима.
„Треба средити и порту, урадити летњи олтар… да ово буде место за молитву за мир у свету“, нагласио је владика Фотије.
Протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох прибојски, изразио је задовољство што је на празник Светог пророка Јеремије архијерејску литургију служио епископ Фотије и освештао манастирски конак.“Срећни смо због доласка бројних вјерника на славу манастира“, рекао је Илић.
Замјеник начелника општине Лопаре Горан Тасовац напоменуо је да је та локална заједница учествовала и у обнови манастира и пута до њега, те подсјетио да су организовали и донаторску вечеру на којој су прикупљена средства за завршетак конака.
Освештање конака организовано је поводом крсне славе тог манастира- Светог пророка Јеремије.