ОТВОРЕН 15. ЛИКОВНИ САБОР „МИЛАДИН ЛУКИЋ“ МАЈЕВИЦА 2022

Почетак церемоније отварања 15. ликовног сабора на Мајевици, која је одржана у Центру за културу Лопаре, је почео минутом ћутања у част преминулог оснивача сабора академског сликара Миладина Лукића.
На отварању су се окупили ликовни умјетници који учествују на сабору, поштоваоци Лукићевог дјела и чланови његове породице.
Гига Ђурагић, сликар из Новог Сада је говорио о животном путу и дјелу Миладина Лукића за кога је рекао да заслужује велику пажњу.
„Заслужује од мене активност да предложим да се ова колонија назове његовим именом и да надаље функционише под именом Миладина Лукића“, саопштио је Ђурагић новинарима.
Он се присјетио заједничких тренутака проведених са својим пријатељем, те је нагласио да му је као колеги и сликару остало дубоко поштовање према њему.
Сабор је отворио директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић, у име начелника Раде Савића и општине Лопаре, која је покровитељ манифестације.
„Дом здравља Лопаре је узео учешће у организацији нашег традиционалног Ликовног сабора тако што је финансијски помогао организацију“, рекао је Нешковић.
Он је нагласио да Ликовни сабор први пут почиње без свог оснивача, и човјека који је оставио велики траг у ликовној умјетности Мајевице, Семберије, Посавине и цијеле Републике Српске, угледног професора и великог пријатеља покојног Миладина Лукића.
Мирко Стевић, директор Центра за културу Лопаре је рекао да ће ове године на сабору бити десет ликовних умјетника из Србије и Републике Српске.
Стевић је додао да је у Центру за културу постављена изложба од тридесет радова који су настали на претходним ликовним саборима.