„РЈЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА У ЕНЕРГЕТИЦИ“

Желимир Нешковић на састанку Енергетске заједнице Европе у Бечу
Новоизабрани делегат у Дому народа БиХ Желимир Нешковић присуствовао је данас у Бечу састанку Зелених клубова земаља чланица Енергетске заједнице и Парламентарног форума са представницима Енергетске заједнице.
Састанку у просторијама Секретаријата Енергетске заједнице у Бечу присуствовали су и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јасмин Емрић, директор Школе за политичке студије Савета Европе у БиХ Есад Маврић и секретар Комисије за спољну трговинску политику, царине, саобраћај икомуникације у Парламенту БиХ Ненад Пандуревић као и представници земаља чланица (Србија, Македонија, Црна Гора, Албанија, Грузија, Украјина, Молдавија и БИХ).
Нешковић, који је потпредсједник Зеленог клуба БиХ упутио је позив директору Секретаријата Енергетске заједнице Артуру Лорковском да посјети БиХ и упозна се на лицу мјеста са проблематиком везаном за енергетски систем.
-Разговарано је о енергетским темама које су важне у времену текуће енергетске кризе, рјешавање проблема недостатка енергије је у средишту Иницијативе за праведну транзицију Енергетске заједнице и зато је данашњи састанак био фокусиран на главне препоруке о томе како идентификовати и ријешити енергетско сиромаштво-рекао је Нешковић.
Он је додао да је закључено да затварање рудника угља и термоелектрана има дубок друштвено-економски утицај на регионе зависне од угља те да постаје све изазовнији у тренутном контексту ризика сигурности снабдијевања и растућих цијена енергије.
На састанку је, истакао је Нешковић, дискутовано и о отвореном регионалном Фонду за југоисточну Европу, као и о областима транспорта и заштите животне средине.