САВИЋ: ГОДИНА УСПЈЕШНО ПРИВЕДЕНА КРАЈУ, СПРЕМНИ СМО ЗА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ

Годину за нама испраћамо задовољни урађеним, али и спремни за нове пројекте који чекају нашу локалну заједницу и који ће омогућити њен даљи напредак.
У 2022. години, без обзира на економску кризу, успјели смо да на свим пољима забиљежимо позитивне резултате.
Радили смо много на инфраструктури, развоју привреде, здравствене заштите, бољим условима школства, културе, спорта и свега осталог што је у дјелокругу рада локалне управе.
Када је у питању инфраструктура, урађени су нови километри асфалта, санирани су неки од раније изграђених путних праваца, који су претрпјели оштећења, и што је посебно важно, успјели смо просјећи трасу новог пута до Бусије, будућег туристичког центра.
Посебно је за похвалити чињеница да су коначно обезбијеђена средства за проблем водоснабдијевања Лопара.
Добили смо кредит од Европске инвестиционе банке и надам се да ћемо овај вишедеценијски проблем оставити иза нас.
Кренућемо и у еколошки пројекат разврставања кућног отпада на територији цијеле општине Лопаре који ће у потпуности дати нову слику нашој општини и отворити перспективе озбиљном развоју туризма и пољопривреде.
Настављен је континуитет у развоју привредних субјеката, уз помоћ Владе Србије, изграђена је хала у Прибоју, која је дата у закуп, под повољним условима, фирми „Спринклер“ чији је власник Мајевичанин из дијаспоре, а гдје ће радити радници из Прибоја.
Било је и других привредних активности као што је проширење производних капацитета у фирми „Термал“ д.о.о, покретање производње у малом предузећу МБ Терм нашег земљака из Бруснице
Компанија „САС“, која успјешно послује, у Прибоју планира изградњу соларне електране снаге 5 Мегавата што отвара нове перспективе у погледу обновљивих извора енергије у шта се симболично укључила и општина Лопаре, која ће на свом крову изградити малу соларну електрану снаге 17 киловата.
Пољопривреда је темељна привредна грана и одлучили смо да сваке године обезбјеђујемо бесплатне саднице шљиве за наше пољопривреднике, који ће се моћи ослонити на пројекат предузећа „Фруктум“ д.о.о., које има хладњачу капацитета 2.000 тона, што пружа шансу за производњу, прераду и продају великих количина шљиве.
Када је у питању здравствена заштита, у Дому здравља Лопаре се континуирано подиже ниво услуга кроз уређење објеката и стварање материјалних услова, али и оспособљавања нових служби.
Заједно смо са нашим школама и дјечијим вртићем радили на унапређењу услова за боравак ученика и дјеце, како у затвореном, тако и на отвореном простору, а оно што бих посебно истакао у овој години је набавка бесплатних уџбеника за све ученике основних школа.
Истакао бих богат културни живот, а посебно „Дане дијаспоре“ који су у 2022. години били најмасовнији и најбоље организовани.
Важно је рећи да је, на извјестан начин, дошло до опоравка Фудбалског клуба „Мајевица“, у смислу поновног окупљања омладине, гдје је прорадио и снажан такмичарски дух, па се очекује улазак у виши ранг такмичења.
Наше опредјељење је да радимо на промоцији наше општине и налазимо се у пројекту мајевичких локалних заједница, заједно са Угљевиком и још три општине из Федерације БиХ.
Имамо добре резултате и видимо перспективу да наша општина сарађује са свима, како локалним заједницама које су поред нас, тако и са партнерима у сусједним земљама, али и земљама Европске уније.
Много је реализованих пројеката, много је тога што је зацртано, а да би све то успјели, мени у мом раду помаже тим сарадника који се заиста предано боре и раде на реализацији циљева. Могу рећи да ми је велико задовољство када код људи са којима радим видим искрену жељу да се наша средина развија и напредује, а ја то желим свим грађанима и њиховим породицама, прије свега здравље, напредак и успјех и у 2023. години.
Општина Лопаре