НЕШКОВИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРЕЗЕНТАЦИЈИ ДИРЕКТОРА СЕКРЕТАРИЈАТА ЕНЕРГЕТСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Желимир Нешковић, делегат из Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и потпредсједник Зеленог клуба, заједно са предсједником Зеленог клуба Сашом Магазиновићем и парламентарцима са разних нивоа власти у БиХ, је узео учешће у презентацији „Реализација Уговора о енергетској заједници – Гдје је Босна и Херцеговина“, којом је дат преглед Енергетске заједнице и њених недавних активности, као и оцјена реализације Уговора о енергетској заједници од стране БиХ.
Директор Секретаријата Енергетске заједнице,чије је сједиште у Бечу, Артур Лорковски представио је годишњи извјештај секретаријата који говори о напретку свих уговорних страна у који је укључена и БиХ.
Секретаријат Енергетске заједнице обезбјеђује техничку и правну подршку у надгледању и провођењу Уговора о Енергетској заједници, а једном годишње објављује извјештај о провођењу који се представља парламентима земаља чланица Енергетске заједнице.
Поред представника Парламентарне скупштине БиХ, презентацији су присуствовали и представници Народне скупштине Републике Српске и Владе Републике Српске, Парламента и Владе Федерације БиХ, Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, институција укључених у реализацију Уговора о Енергетској заједници, као и представници међународних организација које дјелују у Босни Херцеговини.
Основни циљеви Енергетске заједнице су креирање стабилног и јединственог регулаторног оквира и тржишног простора који осигурава поуздано снабдијевање енергијом и може привући инвестиције у секторе електричне енергије и природног гаса.
Поред тога, то је развој алтернативних праваца снабдијевања и побољшање стања у животној средини, уз примјену енергетске ефикасности и кориштење обновљивих извора.