ИЗЛОЖБА И ПРЕДАВАЊЕ О СРЕДЊОВЈЕКОВНИМ СТЕЋЦИМА

У Лопарама ће у уторак, 26. септембра, бити отворена изложба ликовних радова инспирисаних стећцима Здравка Мићановића „Средњовјековно мраморје општине Лопаре“ и одржано предавање Немање Миловановића о овим средњовјековним надгробним споменицима на Мајевици, најављено је из Центра за културу.
Манифестација „Средњовјековно мраморје општине Лопаре, нека ликовна и научна подсјећања“, прилика је да се представи најстарија сачувана културна баштина на Мајевици.
„У времену када различите политике, трагајући за неким својим идентитетом, посежу за нашом културном прошлошћу, проглашавајући је својом, српске средњовјековне некрополе на Мајевици свједоче о нама самима“, наводи се у најави.
Стећци или, како је уобичајније у народу, мраморови на Мајевици са доста безбједности датирају из 14. и већином 15. вијека.
На украшеним примјерцима понекад су, осим вјерских симбола, а крст је најчешћи украсни мотив на стећцима уопште, присутни и статусни симболи.
Ликовност стећака је распознатљиво општехришћанска и наивно-народна, прикази сунца, мјесеца, спирала, средњовјековног оружја лука и стријеле, мача, прикази винове лозе и цвијећа.
Епитафи на стећцима увијек истичу везу покојника и племените земље – Овдје лежи на својој земљи, свједоче и о везама међу људима и о вјери у Бога – Богом и с родом, понекад натписи свједоче и о миграцијама као што су Свибничанин, Гостиљанин, Хвочанин.
Понекад се из натписа добија информација о животу покојника као што је „добро живје на овом свијету“ или о смрти „а погибе“.
Епитафи свједоче о језичким, али и о вјерским приликама, два писара су били попови.
Мраморови су саграђени за вјечност, зато морају бити масивни да издрже ход времена и пропадања, истиче се у најави.
Манифестација „Средњовјековно мраморје општине Лопаре, нека ликовна и научна подсјећања“, биће одржана у Центру за културу, са почетком у 19.00 часова.