ПОЛОВИНА ЗАПОСЛЕНИХ У ОПШТИНИ ИЗ БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА

Општина Лопаре показала је да не заборавља демобилисане борце Војске Републике Српске, будући да је у локалној управи од 75 запослених, 24 бивша борца прве категорије и неколико ратних војних инвалида, а шесторо радника су дјеца погинулих бораца.

Овакав однос према борачким категоријама био је довољан да ова локална заједница добије признање Форума бораца Војске РС.

Златна значка додијељена је општини Лопаре, јер дужи временски период континуирано и са великом посвећеношћу прати и помаже сва активности Борачке организације дајући допринос у побољшању свеукупног положаја борачких категорија становништва.

Посебну пажњу, нагласио је предсједник БОРС Миломир Савчић, посвећује се запошљавању борачких категорија.

– Борачке категорије суочавају се са великим проблемима, а стамбено збрињавање и незапосленост, само су неке од њих. Упркос тешкоћама морамо чувати дигнитет српског борца. Само поштовањем оних који су је створили, можемо сачувати Републику Српску – нагласио је Савчић.

Предсједник Борачке организације Лопара Митар Тојић подсјетио је да су у току одбрамбено – отаџинског рата са овог подручја погинуло 242 борца, а више од 900 их је рањено.
– Захваљујући програму Владе РС и локалној управи стамбено је збринута већина припадника борачких категорија. На властити кров чека још педесетак породица. Велики проблем нам је запошљавање бораца. Ради се о људима са 40 и више година које је рат оставио без запослења, а данас немају право на пензију. И овај проблем ће бити ублажен, захваљујући одлуци Владе РС да се борцу са 65 година старости, а са мање од 15 година радног стажа, призна и ратни стаж да би остварио право на пензију – рекао је Тојић.

Син погинулог борца, Милош Тришић, дипломирани инжењер информатике и рачунарства захвалан је на указаном повјерењу, али и комплетним односом према дјеци погинулих бораца општинске управе Лопаре.

– Осим материјалне сигурности коју ми пружа посао, много ми значи и осјећај да нисмо заборављени, односно да жртва наших очева није била узалудна – истакао је овај младић.

Мастер економије Петра Пантић запослена је у лопарском Центру за културу и информисање од 2016. године, а претходно је одрадила приправнички стаж у административној служби општине Лопаре.

– Током школовања имала сам стипендију што је мојој породици много значило – рекла је Пантићева.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је да се за рад Борачке организације из буџета годишње издваја 80.000 КМ.

– У Центру за културу и информисање свих десет радника су из борачких категорија – двоје дјеце погинулих бораца, двоје дјеце је од сто процентних инвалида рата, а остали су борци прве категорије. И у предузећима чији смо ми оснивач имамо запослене ратне војне инвалиде, а приоритет приликом запошљавања дајемо управо овим категоријама – рекао је Савић.

Он је подсјетио да сва дјеца погинулих бораца из ове општине која се школују примају општинску стипендију, те да се из локалног буџета издвајају средства за лијечење и друге једнократне помоћи овим категоријама.

Изграђена спомен соба

Начелник Савић подсјећа да је локална заједница изградила спомен собу погинулим борцима мајевичког краја, те да подржавају обиљежавање значајних датума из отаџбинског рата.

Он најављује у наредном периоду још веће ангажовање цјелокупне локалне заједнице на рјешавању проблема ових категорија.