Савић: Мајевичани чувају традицију и у иностранству

Начелник општине Лопаре Радо Савић присуствовао је вечерас слави завичајног Удружења Мајевичана у Швајцарској и захвалио им што чувају обичаје и традицију српског народа и у дијаспори.

Ломљењем славског колача и свечаном вечером у швајцарском граду Весену Удружење Мајевичана обиљежило је крсну славу Митровдан, а Савић је на свечаности истакао допринос дијаспоре привредном и културном развоју завичаја.

„Удружење Мајевичана је најбоље српско завичајно удружење, а захваљујући њима покренути су бројни привредни пројекти у Лопарама који су резултирали отварањем радних мјеста, отворено је позориште у завичају и та сарадња је разноврсна и даје одличне резултате“, оцијенио је Савић.

Домаћин овогодишње славе у Весену Милутин Стевановић захвалио је свим члановима удружења на ангажману и подршци коју пружају његовом раду, али и завичају.

„Имамо одличну сарадњу са локалном влашћу у Лопарама и желимо да допринесемо развоју нашег завичаја“, поручио је Стевановић.

Инвеститор у спортско-рекреативни центар у Лопарама, привредник из дијаспоре Владо Антић, који је и секретар Удружења Мајевичана, рекао је на свечаности да се улагањем дијаспоре у родни крај доприноси спречавању одласка младих из завичаја.

„Најбитније је да млади људи остану у свом крају, да се не расипају по свијету, а наш циљ је да налазимо инвеститоре и допринесемо отварању радних мјеста у завичају“, поручио је Антић.

Славу је члановима удружења честитао предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић који је присуствовао свечаности.

Свечаној вечери у Весену присуствовао је и Амбасадор БиХ у Швајцарској Анђелко Граховац као и 150 чланова овог удружења.

Удружење Мајевичана у Швајцарској основано је 2010. године са циљем да окупља све исељенике са подручја Мајевице, да промовише српску културу и ради на повезивању српског и швајцарског народа, а посебан циљ овог удружења је да се кроз заједничко улагање у Фонд дијаспоре оживи привреда родног краја.

Општина Лопаре заједно са Удружењем Мајевичана традиционално организује културну манифестацију „Дани дијаспоре“ који су ове године одржани седми пут у овој мајевичкој општини.