ОБИЉЕЖЕН ЂУРЂЕВДАН СЛАВА ОПШТИНЕ

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је литургију у Храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама. Епископ је поводом крсне славе општине Светог Великомученика Георгија – Ђурђевдана освјештао славско жито и са начелником Лопара Радом Савићем, општинским руководством и вјерницима сломио славски колач.
Упућујући честитке поводом Дана и карсне славе општине епископ Фотије је подсјетио на мучеништво и страдање Светог Георгија и нагласио значај очувања вјере православне у српском народу.
Потом је намјесник тузлански, протојереј-ставрофор Стево Јовић са свештенством служио помен за 242 погинула погинула борца Војске Републике Српске, у протеклом одбрамбено отаџбинском рату, испред споменика „Јунацима Мајевице“ у Лопарама.
Честитајући становништву општине славу Светог Великомученика Георгија и свима који га славе као своју породичну славу, начелник општине Радо Савић је пожелио да Ђурђевдан и сви наредни дани прођу у здрављу, срећи и напретку.
„Између два Ђурђевдана наша општина је имала изазов који имамо сви, а то је борба са корона вирусом и могу рећи да је наш Дом здравља дао огромне напоре да број заражених у нашој локалној заједници не буде велики“, рекао је Савић и изразио наду да ће се борба са вирусом ускоро завршити.
Он је најавио и успостављање четири пословне зоне на територији општине и то двије у Лопарама и по једна у Прибоју гдје се гради производна хала средствима Владе Србије и Бобетином Брду у близини будућег ауто-пута.
„Тако се стварају предуслови за запошљавање људи“, додао је Савић истакавши низ пројеката у привреди и пољопривреди у којима се очекује око стотину радних мјеста.
Он је рекао да се посебно поноси мајевичком дијаспором која наставља да улаже у родни крај и упутио позив свима да, уз поштовање мјера које тада буду на снази, дођу на Дане дијаспоре крајем јула ове године.
Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације је рекао да је крсна слава општине добар повод да се ода почаст погинулим борцима и истакао да је ова локална заједница платила високу цијену у протеклом одбрамбено-отаџбинском јер су 242 борца погинула на бранику отаџбине, а преко осам стотина је теже и лакше рањено.Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић је похвалио рад локалног парламента у тешким условима пандемије.
„Међу првима у Републици Српској смо имали усвојен буџет, а поводом Ђурђeвдана додијељена је златна значка Дому здрaвља Лопаре“ – рекао је Ристић.