Категорија │ АКТУЕЛНОСТИ

ПРЕДАТА ПЕТИЦИЈА ГРАЂАНА ПРОТИВ ОТВАРАЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА У НАРОДНУ СКУПШТИНУ

Начелник општине Лопаре Радо Савић је, заједно са предсједником Скупштине локалне заједнице, на протокол Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци предао петицију – грађанску иницијативу којом се од посланика у највишем законодавном тијелу Републике Српске тражи да се донесе Декларацијa о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада општини Лопаре.

Поводом тога начелник Савић се обратио грађ...

Детаљније

РИСТИЋ – ИНИЦИЈАТИВА УДРУЖЕЊА „ЧУВАРИ МАЈЕВИЦЕ“ ЋЕ БИТИ УСВОЈЕНА НА НАРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Удружење грађана „Чувари Мајевице“ је поднијело иницијативу Скупштини општине Лопаре да се планина Мајевица прогласи за заштићено подручје, која на претходној сједници није уврштена у дневни ред.
Према ријечима предсједника Скупштине општине Лопаре Миленка Ристића наведена иницијатива, уз још три тачке допуне, није уврштена у дневни ред јер није добила потребну већину.
„Након изнесеног приједлога приступило се гласању, 11 одборника, њих 8 из СДС-а и 3 из ПДП-а су гласали за наве...

Детаљније

ОДРЖАНА 23. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На 23. редовној сједници Скупштине општине Лопаре усвојен је извјештај о раду начелника општинске управе за 2023. годину, разматрана су и усвојене информације о раду у прошлој години Полицијске станице Лопаре и мјесних заједница на подручју општине.
На данашњој сједници су донијете и одлуке о прихватању стручног мишљења за изградњу соларног постројења за производњу електричне енергије и трафо станице у Тобуту.
Донијета је и одлука да се одобре средства од ...

Детаљније

НАРОД СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ НА СКУПУ ПОРУЧИО ДА ЈЕ ПРОТИВ ОТВАРАЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА НА МАЈЕВИЦИ – ПОЧЕЛО ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ

У Лопарама је одржан народни скуп на коме је почело потписивање петиције – грађанске иницијативе која ће бити упућена Народној скупштини Републике Српске за доношење Декларације о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада општини Лопаре.
Наведеном окупљању је присуствовао велики број грађана из Лопара и сусједних општина.
„Присуство народа у оволиком броју говори да народ Мајевице не жели рудник литијума на Мајевици“, рек...

Детаљније

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ДАН ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Поводом обиљежавања Дана бораца Републике Српске и Првог српског устанка данас су у Лопарама представници Општинске борачке организације, општинске управе Лопаре, републичких органа власти, саборци, чланови породица погинулих бораца и поштоваоци тековина Одбрамбено-отаџбинског рата положили цвијеће на споменик “Јунацима Мајевице”.

Детаљније

НА ЕКОЛОШКОМ СКУПУ ПОКРЕНУТА ИНИЦИЈАТИВА ДА МАЈЕВИЦА ДОБИЈЕ СТАТУС „ПАРКА ПРИРОДЕ“

У Лопарама је одржан еколошки скуп на коме је представљено новоосновано Удружење „Чувари Мајевице“ чији активисти, заједно са грађанима и власти општине Лопаре, желе спријечити отварање рудника литијума на простору локалне заједнице.
„Данас смо имали прво обраћање јавности и презентацију наших циљева и задатака и свега оног што смо до сада урадили и што треба тек да радимо“, казала је Андријана Пекић, предсједник Удружења „Чувари Мајевице“...

Детаљније

ИЗЛАГАЧИ И ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НА „САЈМУ ЗАВИЧАЈА“ У НОВОМ САДУ

У Новом Саду се одржава пети по реду „Сајам завичаја-завичај кроз привреду, туризам и културу“.
Манифестацију организује Фонд за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, за чији рад средства обезбjеђује Покрајинска влада Војводине.
Пети по реду сајам, који традиционално окупља Србе из цијелог региона, а у оквиру кога ће вриједности свога краја представити излагачи из Србије, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске и Црне Горе отворили су данас министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, потпредседник Владе и мини...

Детаљније

Позив на народни скуп

Општинска управа Лопаре вас позива на народни скуп и потписивање петиције против отварања рудника литијума на Мајевици.

Детаљније

УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА ОПШТИНЕ НА ОПАСНОСТ ОД ПОЖАРА

Општинска управа и начелник општине Лопаре упозорили су грађане локалне заједнице на опасности од пожара и забрани паљења ватре и употребе отвореног пламена на мјестима која за то нису предвиђена и адекватно обезбијеђена.
У упозорењу се наглашава да се пажња обрати нарочито приликом чишћења окућница и пољопривредних посједа, излета и боравака у природи.
„Имајући у виду да је од почетка године до данас било неколико пожара на подручју наше локалне заједнице, гдје су горјели кровови кућа, шуме, воћњ...

Детаљније

ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НА ПРОСЛАВИ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ

Прослава Дана Републике Српске у Швајцарској је, у организацији Савеза удружења Срба из Републике Српске, одржана у градској хали Диетикон код Цириха.
“Четврто по реду обиљежавање Дана Републике Српске у Швајцарској је окупило носиоце политичког, привредног и културног живота Срба из дијаспоре који живе и раде у Швајцарској и другим земљама Западне Европе. Наши гости су били представници Владе и бројне делегације градова и општина Републике Српске”, рекао је Мајвичанин Радислав Ђокић, предсједник Савеза удружења Срба из Републике Српске...

Детаљније