Категорија │ АКТУЕЛНОСТИ

Директор канцеларије за економски развој УСАИД посјетио општину Лопаре

Данас је у кабинету начелника општине Лопаре одржан неформални састанак између директора канцеларије за економски развој УСАИД, Карл Вурстера и начелника општине Раде Савића.

Директор канцеларије је са сарадницима посјетио општину Лопаре а разлог за то је успјешна сарадња коју општина Лопаре има са овом организацијом.

Начелник Радо Савић је упознао ову делегацију са привредним и природним потенцијалима општине Лопаре...

Детаљније

„АГРОВИСОЧНИК“ ЗАПОЧЕО ПРОИЗВОДЊУ КОЗЈЕГ СИРА

Фарма коза “Агровисочник” у Липовицама код Лопара почела је са производњом, козјег сира.
Милош Бошковић, који је у наведеној фарми партнер у послу заједно са Васом Васићем, каже да се са производњом козјег сира кренуло у кућној радиности док се не заврши фабрика сира, за коју су изграђени темељи и која би са радом требала почети крајем прољећа наредне године.
“Имамо одличну сировину, млијеко са наше фарме је врхунског квалитета и почели смо производити сиреве који су нам погодни за технолошки проц...

Детаљније

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ИЗ МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПОДГОРА

За 22 погинула борца протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата из мјесне заједнице Подгора код Лопара, данас је служен парастос.
Испред спомен-обиљежја у Подгори, на којем су исклесана имена погинулих бораца, једног несталог и шест преминулих бораца у периоду 1992.-1995. године, парастос је служио протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох прибојски.
Након помена, породице и родбина погинулих бораца, саборци и пријатељи, представници Општинске борачке организације Лопаре и представници структура власти су положили вијенце и ц...

Детаљније

ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На данашњој двадесетој редовној сједници расправљао се о 27. тачака дневног реда.
„Данас смо и поред обимног дневног реда и уобичајених одлука из Програма рада Скуштине имали ефикасан рад Скупштине“, рекао је Предсједник Скупштине Миленко Ристић.
„Једногласно је прихваћен и приједлог Одлуке о одобравању новчаних средстава у сврху исплате накнаде за експрописане непокретности ради изградње саобраћајнице у улици Николе Пашића „, изјавио је начелник општине Лопаре Радо Савић...

Детаљније

ИЗЛОЖБА И ПРЕДАВАЊЕ О СРЕДЊОВЈЕКОВНИМ СТЕЋЦИМА

У Лопарама ће у уторак, 26. септембра, бити отворена изложба ликовних радова инспирисаних стећцима Здравка Мићановића „Средњовјековно мраморје општине Лопаре“ и одржано предавање Немање Миловановића о овим средњовјековним надгробним споменицима на Мајевици, најављено је из Центра за културу.
Манифестација „Средњовјековно мраморје општине Лопаре, нека ликовна и научна подсјећања“, прилика је да се представи најстарија сачувана културна баштина на Мајевици...

Детаљније

Мајевички сир зарац на бијељинском „Интерагру 2023“

На штанду Општине Лопаре, у оквиру бијељинског 21. Међународног сајма пољопривреде, лова и риболова „Интерагро 2023“, представљан је познати мајевички бренд – сир зарац, а Душка Митровић која се бави производњом овог сира рекла је за ИнфоБијељину да би до краја године требало да буде спроведена заштита географског поријекла овог производа.
– Прије неколико година смо заједно са начелником Општине покренули процес заштите географског поријекла и требало би да до краја 2023. добијемо жиг...

Детаљније

НА ПАЊИКУ ОБИЉЕЖЕНА 31 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ МАЈЕВИЦЕ

На Пањику изнад Прибоја данас је обиљежена 31 година од одбране Мајевице у Одбрамбено-отаџбинском рату и погибије 16 бораца Гарде „Пантери“ међу којима је био и командант Гарде пуковник Бранко Пантелић Пантер.
Тим поводом код спомен-обиљежја служен је парастос погинулим борцима и положени вијенци. Обиљежавање ових догађаја организовали су Удружење ветерана „Гарда Пантери“ и Борачка организација из Лопара.
У офанзиви муслиманских снага из Теочака на Прибој и ...

Детаљније

OБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА У МАЧКОВЦУ

У Мачковцу је обиљежена Мала Госпојина, слава Храма Рођења Пресвете Богородице.
Свету литургију су служили протојереј ставрофор Драгомир Лазаревић, протонамјесник Спасоја Радовановић и јереј Остоја Дикић.
Према ријечима протонамјесника Душка Ђурића, старјешине Храма у Мачковцу, у овом Храму су недавно урађени конструкцијски радови заштите Храма од влаге који су успјешно завршени.
„Сваке године, традиционално на овај празник се окупљамо у овом Храму који посвећен Рођењу ...

Детаљније

ПРОИЗВОДИ СА МАЈЕВИЦЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ, ЛОВА И РИБОЛОВА “ИНТЕРАГРО 2023” У БИЈЕЉИНИ

На Међународном сајму пољопривреде, лова и риболова „Интерагро 2023“, који је данас отворен у Бијељини, представљена је и општина Лопаре на чијем штанду представљени производи Пољопривредне задруге “Зарац”, Удружење пчелара “Златна кошница”, воденичара Анђелка Делића, рукотворине Борке Влачић и других излагача са Мајевице.
Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић је изразио задовољство што се на сајму представља велика лепеза пољопривредних производа са Мајевице, који су изазвали велико интересовање посјети...

Детаљније

РЕАЛИЗОВАНО ПЕТ ПРОЈЕКАТА У ПЕТ ОПШТИНА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА НА МАЈЕВИЦИ

На локацији Хумачког језера у мјесној заједници Горњи Хумци, која територијално припада општини Челић, уређен је простор око језера како би се подигао ниво туристичке понуде у наведеној локалној заједници и на простору цијеле Мајевице.
Иницијатива за сарадњу у области туризма на Мајевици, покренула су руководства пет општина Челић, Лопаре, Сапна, Теочак и Угљевик, а пројекат којим се у свакој од поменутих локалних заједница уређује по једна туристичка локација спроводи Одјел за сарадњу Делегације Европске уније у БиХ...

Детаљније