Категорија │ ДИЈАСПОРА

„ВАЖНО ЈЕ ПОДРЖАТИ СПОРТ“ ХУМАНИСТА МИРОСЛАВ КОЈАДИНОВИЋ НАЈАВИО ПОДРШКУ ФУДБАЛСКОМ КЛУБУ „МАЈЕВИЦА“ ИЗ ЛОПАРА

Хуманиста и привредник Мирослав Којадиновић из Њемачке посјетио је данас општину Лопаре у којој се састао са начелником ове мајевичке општине Радом Савићем и најавио подршку локалном Фудбалском клубу „Мајевица“ за изградњу трибина.
Којадиновић је након пријема и обиласка спортског стадиона истакао да му је част што је један од иницијатора покретања акције за изградњу трибине.
-Важно је п...

Детаљније

Д.О.О. ФРУКТУМ НАПРЕДУЈЕ СА ИЗГРАДЊОМ ХЛАДЊАЧЕ

У кругу бивше Фабрике опекарских производа, коју је откупило предузеће Фруктум из Лопара, гради се модерна хладњача капацитета 2.000 тона и када се у потпуности заврши то ће бити највећи објекат такве врсте у широј регији.
Поред хладњаче поменуто предузеће посједује засад шљиве на 50 хектара гдје се налази око 40.000 садница овог воћа и то је тренутно највећа плантажа такве врсте на Балкану.
„Вриједност комплетног пројекта износи око 10 милиона евра, а до сада је уложено 3,5 ...

Детаљније

ЗАВРШНИ РАДОВИ НА ХАЛИ У ПРИБОЈУ

Радови на пословно-производној хали у Прибоју код Лопаре приводе се крају.
Завршено је облагање објекта изолационим панелима и ускоро слиједи постављање столарије и фини унутрашњи радови, као и уређење екстеријера.
Овај објекат се гради средствима донације владе Србије која износи 651.000 КМ, а његова површина је 1000 метара квадратних.

Детаљније

САСТАНАК УДРУЖЕЊА „КОРЕНИ“

У Лопарама је одржан састанак Управног одбора и радна конференција Удружења „Корени“, у чијем су раду учествовали представници удружења са Косова и Метохије, Србије, Републике Српске и низа Европских земаља.
Милан Гутић предсједник Извршног одбора Управног одбора је саопштио да је анализиран рад и будућа активност удружења.
Констатовано је да је досадашњи рад био веома успјешан, а најављени су и важни датуми у будућим активностима од којих је посебно апострофирна велика радна конференција удружења у Бања Луци која је...

Детаљније

ОДРЖАН САЈАМ ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА

У Лопарама је одржан „Сајам домаћих производа и кућне радиности“ на коме је учествовало 46 излагача из Републике Српске и Србије, Сајам је дио програма манифестиције „Дани дијаспоре“, која се одржава под мотом „Долазе наши“, а свечано га је отворио Мирко Шаровић, посланик у Предстсвничком дому парламентарне скупштине БиХ.
На сајму су излагани различити производи, а мајевички сир, који производе чланице новофомиране Пољоприведне задруге „Зарац „ је посебно заинетерсовао пристуне посјетиоце...

Детаљније

У ОКВИРУ „ДАНА ДИЈАСПОРЕ“ ОДРЖАН ПОСЛОВНИ ФОРУМ

У оквиру манифестиције „Дани Дијаспоре“ у Лопарама је одржан пословни форум, који је организовала општина Лопаре уз подршку УСАИД-a /USAID/ кроз пројекат Дијаспора Инвест /Diaspora Invest/.
Форум је окупио значајан број инвеститора из дијаспоре и домаћих привредника, а према ријечима Раде Савића, начелника општине Лопаре заједно са људима из УСАИД-a тражени су начини како повећати број оних који ће уложити у родни крај.
„До сада је на подручју наше општине реали...

Детаљније

ОТВОРЕНИ ДЕСЕТИ ДАНИ ДИЈАСПОРЕ

У Центру за културу Лопаре отворени су „Дани дијаспоре“, манифестација која се, десету годину за редом, организује у овој мајевичкој општини.
Програм манифестације је почео изложбом слика са 13. и 14. Ликовног сабора на Мајевици, а затим је одржана мини позоришна представа ‘Кум’ у којој су наступили ученици Основне школе „Свети Сава“ Лопаре.
Представа је рађена у сарадњи са Позориштем Дуга из Швајцарске, чији је оснивач писац Миодраг Лукић родом из Лопара...

Детаљније

ПОД СЛОГАНОМ „ДОЛАЗЕ НАШИ“, ОВОГ ВИКЕНДА „ДАНИ ДИЈАСПОРЕ“ У ЛОПАРАМА

Под слоганом „Долазе наши“ у Лопарама се овог викенда одржава манифестација „Дани дијаспоре“.
„Ово су десети Дани дијаспоре, а нама долази наши, наша родбина, комшије и пријатељи“, рекао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.
Он нагласио да су Лопаре, Мајевица и ова манифестација постали симболом окупљана дијаспоре у региону.
„Дани дијаспоре треба да подстакну јачање наших веза, да се још боље и чвршће увежемо да пробамо успорити процес асимилације наших људи широм свијета, а на другој страни да успјешни мајевичани у...

Детаљније

МАЈЕВИЧКА СОЛИДАРНОСТ НА ДЈЕЛУ

Зајдничким залгањем мајевичке дијаспоре, мјештана, општине Лопаре и добрих људи сестре Антић из Пипера су уселиле у своју, потпуно опремљену, нову кућу.
Супружници Ранка и Срето Антић, приликом посјете глувонијемим сестрама, од којих је једна непокретна, увидјели су веома лоше услове за живот у старој, трошној кући, која је прокишњавала.
„Супруга и ја смо одлучили да покренемо акцију за градњу куће, преузмемо одговорност и истрајемо до краја“, рекао је Антић у својој изјави новинарима...

Детаљније

САВИЋ: ОДЛАЗАК ДОКТОРА БЛАЖИЋА ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА СВЕ СРБЕ


Поводом смрти државног секретара у Министарству животне средине Владе Србије, доктора Бранислава Блажића, начелник општине Лопаре Радо Савић изражава саучешће његовој породици и свим пријатељима, сарадницима и члановима Удружења „Корени“, које повезује људе дијаспоре са матицом,а чији је био један од оснивача.

„Дубоко нас је потресла вијест о његовој смрти, о смрти великог човјека и пријатеља Републике Српске, Лопара и Мајевице...

Детаљније