Категорија │ ДИЈАСПОРА

25.130 КМ ОПШТИНИ ЗА „ФОНД ЗА ДИЈАСПОРУ“

Влада Републике Српске донијела је одлуку о исплати финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе за суфинансирање пројеката у укупном износу од 300 000 КМ.
Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић потписала је данас у Бањалуци уговоре са представницима 13 општина за суфинансирање 16 пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.
Општини Л...

Детаљније

УДРУЖЕЊЕ МАЈЕВИЧАНА ДАРОВАЛО ПЕЧЕНИЦЕ

Удружење Мајевичана у Швајцарској је поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића даровало 40 печенице за око 70 породица из општине Лопаре које су слабијег имовног стања.
Подјела печеница је обављена у порти цркве Рoђeњa Прeсвete Бoгoрoдицe у Мачковцу у сарадњи са свештеницима из свих парохија на Мајевици, локалном организацијом Црвеног крста и Центром за социјални рад Лопаре.
„Овим је настављена традиција додјеле печеница за социјално угрожене породице и чланови Удружење Маје...

Детаљније

ПРИВРЕДНИК ИЗ ЊЕМАЧКЕ УРУЧИО ШКОЛИ У ПРИБОЈУ ДОНАЦИЈУ ВРИЈЕДНУ 3.000 КМ

Хуманиста и привредник из НЈемачке Мирослав Којадиновић донирао је данас Основној школи „Вељко Чубриловић“ у Прибоју код Лопара школске лектире и спортске реквизите вриједне 3.000 КМ.
Којадиновић је присуствовао часу физичког васпитања и посјетио школску библиотеку, истакавши да је улагање у младе генерације улагање у будућност Републике Српске.
„Трудим се да сваки долазак у Лопаре, које су моја друга кућа, искористим да дам свој допринос овој локалној заједници, а посебан је осјећај када дођете у матицу ...

Детаљније

МОНОГРАФИЈА У ИЗРАДИ – „МАЈЕВИЧАНИ У ШВАЈЦАРСКОЈ“

Марко Лопушина, српски новинар, истраживач и историчар, познат по низу књига о новијој српској историји, дијаспори, као и тајним службама, ових дана у Лопарама прикупља грађу за монографију о мајевичкој дијаспори у Швајцарској.

„Монографија „Мајевичани у Швајцарској“ је прва књига на нашим просторима о директоној сарадњи наших људи у српском расејању са једном дивном општином у завичају“, каже аутор дјела које је у настајању.

...Детаљније

УДРУЖЕЊЕ МАЈЕВИЧАНА ИЗ ШВАЈЦАРСКЕ ПРОСЛАВИЛО КРСНУ СЛАВУ

Удружење „Мајевичана“ из Швајцарске прославило je крсну славу – Светог великомученика Димитрија – Митровдан.
У швајцарском граду Везен окупили су се чланови овог завичајног удружења а слави су присуствовали и представници општине Лопаре Желимир Нешковић и Миланко Тошић као и привредник и хуманитарац из Немачке Мирослав Којадиновић.
Предсједник Удружења „Мајевичана“ Владо Антић истакао је да је њихов основни циљ подршка завичају...

Детаљније

УЗ ПОДРШКУ УДРУЖЕЊА МАЈЕВИЧАНА У ШВАЈЦАРСКОЈ НАБАВЉЕНО САНИТЕТСКО ВОЗИЛО

У току трајања манифестације „Дани дијаспоре“, уз велике заслуге Удружења Мајевичана у Швајцарској, у возни парк Дома здравља Лопаре уврштено је још једно санитетско возило марке „Фиат“.
„Чим смо сазнали за потребу да се набави још један санитет у нашем Дому здравља, покренули смо се и сакупили 17 000 КМ.
Дугујемо захвалност свима који су узели учешће у овој акцији“, рекао је Радислав Ђокић члан Управе удружења.
„Овај санитет је пријеко потребан нашем Дому зд...

Детаљније

ПОСЛОВНИ ФОРУМ ПОСВЕЋЕН ПРИВРЕДНОЈ САРАДЊИ МАТИЦЕ И ДИЈАСПОРЕ

Пословни форум у оквиру манифестације „Дани дијаспоре“ окупио је данас у Лопарама представнике мајевичке дијаспоре и домаће привреднике како би се нашао начин за додатно улагање и запошљавање становништва које овдје живи, рекао је начелник Лопара Радо Савић.
„У Лопарама недостаје стамбени простор, потребна су улагања у пољопривреду и туризам“, изјавио је Савић новинарима.
Зоран Павловић из бањалучке консултантске фирме „Хаврекс“, која годинама помаже Лопарама на практичном ун...

Детаљније

МАЈЕВИЧКИ САБОР ИЗВОРНО-НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

У организацији базена „Октопус“ и Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре, уз подршку Удружења Мајевичана у Швајцарској и општине Лопаре, одржан је Мајевички сабор изворно-народног стваралаштва.
„На сабору поред домаћина „Просвјете“ су наступила културно-умјетничка друштва из Вукосавља, Пелагићева, Крепшића и Илићке – Брчког, као и етно пјевачке групе из Угљевика и Бијељине“, саопштио је у име организатора Владо Антић...

Детаљније

ФУТСАЛ ТУРНИР У ОКВИРУ ДАНА ДИЈАСПОРЕ

У Лопарама, поводом манифестације Дани дијаспоре, се одржава први футсал турнир на коме учествује 16 екипа, које се такмиче за наградни фонд од 2500 КМ, од којих побједник добија 2000 КМ, а освајач другог мјеста 500 КМ.
Судије турнира долазе из Бијељине и Угљевика и суде у првој лиги Републике Српске.
На турниру наступају екипе из Бијељине, Зворника, Тузле, Калесије, Брчког Челића, Кораја, Добоја и Лопара. Органиазтори турнира су Раденко Марковић и Небојша Гаварић...

Детаљније

НИНА ЗУРОВАЦ МИС ДИЈАСПОРЕ 2022

Нина Зуровац из Требиња је побједница избора за Мис дијаспоре 2022 који је одржан на базенима „Октопус“ у Лопарама. На такмичењу је учествовало 19 дјевојака, које су поријеклом из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.
„Избор за Мис дијаспоре је одржан у оквиру петог дана манифестације „Дани дијаспоре“, која се по једанаести пут одржава у општини Лопаре“, рекао је Желимир Нешковић, координатор манифестације и члан жирија за избор Мис дијаспоре...

Детаљније