Категорија │ Тренутне активности дијаспоре

ДРУЖЕЊЕ МАЈЕВИЧАНА У ШВАЈЦАРСКОЈ

Чланови Удружења Мајевичана у Швајцарској су организовали дружење којем је присуствовала мајевичка дијаспора и гости из разних дијелова Републике Српске и Србије.
“У културном дијелу програма наступили су културно-умјетничка друштва Коло из Бадена и Вук Стефановић Караџић из Шененверда, док су специјални гости били Културно-умјетничко друштво Ново Брдо и Школа фолклора Шилово из Косовског Поморавља. У наставку програма госте су забављали Боки Бенд и наша будућа звијезда Јована Томић, која је дошла из Лопара да поздрави своје Мајевичане и публику у дијаспоре...

Детаљније

ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НА ПОСЛОВНОМ ФОРУМУ У ШВАЈЦАРСКОЈ

Пословни форум у швајцарском граду Брунен, чији је организатор Удружење српских привредника Швајцарске окупио је бројне привреднике из Републике Српске, Србије и Швајцарске.
У делегацији Општине Лопаре коју предводе Желимир Нешковић и Мирослав Којадиновић налазе се и директор Дома здравља “др Роса Хаџивуковић“ Лопаре Душан Шакотић, протонамјесник Душко Ђурић, парох Мачковачке прве парохије као и председник ФК “Мајевица“ из Лопара Дејан Тешић...

Детаљније

Д.О.О. ФРУКТУМ НАПРЕДУЈЕ СА ИЗГРАДЊОМ ХЛАДЊАЧЕ

У кругу бивше Фабрике опекарских производа, коју је откупило предузеће Фруктум из Лопара, гради се модерна хладњача капацитета 2.000 тона и када се у потпуности заврши то ће бити највећи објекат такве врсте у широј регији.
Поред хладњаче поменуто предузеће посједује засад шљиве на 50 хектара гдје се налази око 40.000 садница овог воћа и то је тренутно највећа плантажа такве врсте на Балкану.
„Вриједност комплетног пројекта износи око 10 милиона евра, а до сада је уложено 3,5 ...

Детаљније

Одржан Привредни савјет

У Лопарама је у протеклих годину дана отворено 100 одрживих радних мјеста, рекао је данас начелник општине Радо Савић на Пословном форуму у овој мајевичкој општини.

Савић је рекао да је ова година по привредним улагањима једна од најбољих за Лопаре у протеклих 10 година, а као примјер навео је отварање фирме за производњу радијатора „Термал“ у којој је запослено 58 радника, а до краја године ће њихов број бити знатно повећан. Ова фирма своје производе извози у Холандију.
Он је навео и да су два домаћа привредника са иностраним партнером из Кине покренула производњу и у фабрици столова и столица, гђе је већ запослено 20 радника, а до краја године биће обезбјеђено укупно 35 радних мјеста.
Савић је окупљенима на Пословном форуму рекао да је фирма „Термоелектро“ купила бившу фабрику пољопривредних машина у Лопарама у којој ће за мјесец дана кренути са радом и запошљавањем, а у протеклих годину дана отворен је и велики маркет који је запослио 23 радника са подручја Лопара.
Према његовим ријечима, позитивни помаци постигнути су и у области пољопривреде.
„Драган Јовић који живи у Аустрији, а поријеклом је из Прибоја код Лопара, закупио је воћњак у Горњем Мачковцу на 25 година и најавио улагање 200.000 КМ у подизање засада са 30.000 стабала трешње и шљиве“, истакао је Савић.
Наводећи примјере позитивних трендова улагања и развоја привреде у овој мајевичкој општини, Савић је истакао одличну сарадњу са дијаспором која даје и одличне резултате у матици.
Он је подсјетио да ова сарадња траје од 2010. године захваљујући ангажовању Стојана Стевановића и Мајевичана у Швајцарској.
Предсједник Удружења српских привредника Швајцарске Стојан Стевановић рекао је на Пословном форуму да је ово удружење организатор Свесрпског самита дијаспоре у Цириху.
„Циљ Свесрпског самита је да окупља мала и средња предузећа из Републике Српске и Србије како би се представили у Цириху и пронашли релевантне пословне партнере из Швајцарске и западне Европе“, додао је Стевановић.
Према ријечима Стевановића, општина Лопаре учествовала је на другом самиту који је одржан у јуну и представила пословне капацитете, а уз бројне швајцарске асоцијације и предузећа које су учествовала на самиту ускоро се очекују резултати у сарадњи.
Привредници из Угљевика Бојан и Младен Џувелековић, представници фирме „Спортинг МБ“, која у Лопарама отвара дестилерију за производњу воћних ракија капацитета 40.000 литара, рекли су да вриједност ове инвестиције прелази милион КМ.
„Подручје општине Лопара изабрали смо због потенцијала које пружа, али и због спремности општинске администрације за сарадњу, јер су и они препознали добар пројекат“, рекао је Бојан Џувелековић.
Он је најавио изградњу објекта од 800 метара квадратних у којем ће се производити ракија од шљива, дуња, крушака и кајсија, врхунског квалитета, за домаће и инострано тржиште, а у плану је и подизање засада шљиве на 250 дунума земље.
„Дани дијаспоре“ настављају се сутра брдском аутом-трком „Лопаре 2017“ на стази у Тобуту и Сајмом домаћих производа.
Пословни форум одржан је у сали за сједнице ресторана „Хелветиа“ у организацији Привредног савјета општине Лопаре, као једна у низу манифестација током „Дана дијаспоре“ коју ова мајевичка општина организује заједно са Удружењем Мајевичана из Швајцарске.

Детаљније

Отворена манифестација „Дани дијаспоре 2017“

У Центру за културу и информисање Лопаре синоћ је свечано отворена манифестација „Дани дијаспоре 2017“ изложбом слика које су настале на X Ликовном сабору у „Атељеу 313“ професора Миладина Лукића. На манифестацији су се обратили протојереј-ставрофор Стево Јовић, предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Радислав Ђокић, професор Миладин Лукић и начелник општине Лопаре Радо Савић који је уједно и отворио манифестацију. Након тога одиграна је позоришна представа „Гастарбајтер“ аутора Миодрага Лукића

Детаљније

ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ ЗА ОСНОВНУ ШКОЛУ

У Лопарама је одржано донаторско вече за обнову Основне школе „Свети Сава“ у овој мајевичкој општини.
Начелник општине Лопаре Радо Савић најавио је да ће хуманитарна акција за помоћ школи трајати наредних седам дана.
Савић је рекао новинарима да су у општини већ реализовани бројни пројекти за бољи живот мјештана, а иницијатива за обнову школе покренута је у сарадњи са просвјетарима и Светосавском омладинском заједницом Лопара.
Према његовим ријечима, новац од донација намијењен је за замјену олука на школској згради, уређење лимова и фасаде, а из општинског буџета биће издвојено 16.000 КМ за набавку котла за гријање.
Ову акцију је подржао и директор РиТЕ Угљевик, господин Ђорђе Поповић.
Помоћ школи у завичају најавио је и предсједник Удружења српских привредника Швајцарске и потпредсједник Удружења Мајевичана Стојан Стевановић.
„Школа заслужује да је финансијски помогнемо, јер смо у њој сви завршили основно образовање. Претходно смо реновирали све школе у селима и сад је дошла на ред и ова централна школа“, рекао је Стевановић.
Помоћник директора Основне школе „Свети Сава“ Стојанка Пантић изразила је наду да ће се акцији одазвати бивши ученици и да ће школа добити потребна средства.
Према њеним ријечима, ова школа почела је са радом 1971. године, а протеклу школску годину имала је 453 ученика у 28 одјељења.
Новац за обнову Основне школе R...

Детаљније

Донација школског намјештаја из Аустрије

Стигао још један контигент намјештаја из Аустије захваљујући господину инг. Златку Стојановићу

Детаљније

Донација школског намјештаја и опреме из Швајцарске

Наша Мајевичанка Сњежана Марић – Попадић за ОШ „Свети Сава“ у Лопарама, обезбиједила је 35 столова и 80 столица, 4 пројектора и радни сто.
Поменути намјештај је из школе „Aeugst am Albis“, а превоз намјештаја из Швајцарске до Лопара омогућио је Радислав Ђокић.
Општина Лопаре се захваљује Сњежани Марић – Попадић на обезбијеђеној донацији, која ће замјенити дотрајали намјештај у школи

Детаљније

ОДРЖАН СВЕСРПСКИ САМИТ „EXPO 2016“

У Диектикону код Цириха (Швајцарска), 3.6.2016. године одржан је Први СВЕСРПСКИ САМИТ. Самит су отворили Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије и Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској. У оквиру ALL SERBIAN SUMMIT- а, поред сајма на коме је учешће узело око 70 српских привредника из Србије, Републике Српске и дијаспоре, одржан је и Бизнис форум Савјета дијаспоре као и разни академски и културни садржаји.
Општина Лопаре је на сајму представљала своје представнике, као и поједине привреднике са подручја наше општине са циљем остваривања сарадње са српским привредницима. Сајам је затворен 4.6.2016. године.

Детаљније

Oдржани „Дани дијаспоре 2015“

Манифестација „Дани дијаспоре“ одржана је у периоду 26-28.7.2015. године и отворена је традиционалном РАКИЈАДОМ уз емитовање емисије НЕДЈЕЉНО ПОПОДНЕ БН Телевизије у порти спомен цркве у Лопарама. Том приликом пред више стотина посјетилаца, поред богатог кулутурно-забавног програма, наступили су чланови СПКД „Просвјета“, затим естрадни умјетници, пољопривредни произвођачи, привредници, разни еминентни гости из свијета, културе и привреде.
У понедјељак након „Отворених врата“ које је уприличио ЂОКИЋ МЕТАЛ (www.djokicmetal.com ) вече је настављено уз изложбу слика са ликовног сабора „Мајевица 2015“ и представу коју је организовало позориште „Дуга“ „И да сам паметан полудио бих“, аутора Миодрага Лукића.
Уторак, завршни дан манифестације уприличен је промоцијом часпоиса „Бокатин Дијак“ и културно – забавним програмом СПКД „Просвјета“ Лопаре у Центру за културу.

Детаљније