Категорија │ ПРОСВЈЕТА

СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН НА МАЈЕВИЦИ

У Средњошколском центру „Вук Караџић“ и свим основним школама мајевичке општине Лопаре, прослављена је школска слава Свети Сава.
„Свети Сава је свечано прослављен и у свим црквама на Мајевици у којима су служене литургије и ломљени славски колачи“, рекао је парох лопарски јереј Спасоја Радовановић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је честитао школску славу Светог Саву ученицима и просвјетним радницима, истакао потребу очувања светосавља и најавио да ће се на иницијативу руководства Основне школе „Вељко Чубриловић“, уз подршку цркве, прив...

Детаљније

ДЈЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ НА СМОТРИ У УГЉЕВИКУ


У оквиру славских свечаности општине Угљевик, одржана је 14. Смотра дјечијег фолклора на којој је учествовао и дјечији фолклорни ансамбл СПКД „Просвјета“ Лопаре.
Прије културно-умјетничког програма малишани су уз музику продефиловали улицама Угљевика.
„Радује ме што смо данас заједно са око стотину талентоване дјеце свједочили љубави према традицији и култури...

Детаљније

У ПРИБОЈУ ОДРЖАНА СМОТРА МЛАДИХ МАЈЕВИЧКИХ ФОЛКЛОРАША

Поводом Дана дијаспоре у Прибоју код Лопара је одржана Смотра младих мајевичких фолклораша на којој су учествовали ансамбли из четири локалне заједнице Угљевика, Теочака, Челића и Лопара.
Кроз Прибој су продефиловали млади фолклораши из Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре, Бошњачке заједнице културе „Препород“ Теочак, Културно-умјетничког друштва „8. октобар“ Ратковићи и Културно-умјетничког друштва „Рудар“ Угљевик...

Детаљније

ОДРЖАНО „МАЈЕВИЧКО ПОСИЈЕЛО“ – ДУХ ТРАДИЦИЈЕ НИЈЕ НАПУСТИО МАЈЕВИЦУ

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Лопаре уприличило је, након двије године паузе због пандемије корона вируса, манифестацију „Мајевичко посијело“.

Доказ да дух традиције није напустио Мајевицу је велика заинтересованост за поменуту манифестацију, како учесника, тако и посјетилаца који су их пратили громогласним аплаузима.

Предсједник Општинског одбора „Просвјете“ Лопаре Радмила Митровић је навела да је „Мајевичко посијело“ организовано у сарадњи са Центром за културу, уз подрш...

Детаљније

НОВЕ НОШЊЕ ЗА ФОЛКЛОРНУ СЕКЦИЈУ

Да љубав човјека према родном крају не нестаје олако, показује нам хумани гест наше Марије Савић која је донирала народне ношње нашем Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“ Лопаре.

Марија Савић, која тренутно живи у Франкфурту и која је својом донацијом допринијела очувању наше традиције, родом је из Пожарнице гдје је некада радила као кореограф традиционалних игара.

Марија, која и даље у свом срцу носи своју домовину и гаји љубав према нашим традиц...

Детаљније

ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Академија у част Светом Сави, првом српском архиепископу и просвјетитељу одржана је у Центру за културу Лопаре, уз богат културни програм.

Ђакон Жељко Јевтић, који је бесједио о Светом Сави, рекао је да је Светосавска академија, након двије године паузе, поново одржана у Лопарама у организацији Светосавске омладинске заједнице, уз покровитељство општине Лопаре и Црквене општине лопарске, које су финансијски помогле да се академија одржи...

Детаљније

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕН У ШКОЛАМА НА МАЈЕВИЦИ

Школска слава Свети Сава и ове године традиционално је прослављена у централним основним школама и њиховим подручним одјељењима на Мајевици.
Свечано је било и у Средњошколском центру „Вук Караџић“ Лопаре гдје су ломљењу славског колача, између осталих, присуствовали представници општинске власти и локални привредници.
Славски колач је сломљен у Основној школи „Свети Сава“ Лопаре, уз богат културно-забавни програм који су приредили ученици и наставници ове образовне установе...

Детаљније

ДВИЈЕ НАГРАДЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ КОНКУРСУ ЗА УЧЕНИКЕ ОШ „ВЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ“ ИЗ ПРИБОЈА

Ученици III-1, Јован Лукић и Ружица Симикић, освојили су 2 награде на 6. међународном Божићном конкурсу ученика основношколског узраста са јужнословенског говорног подручја у Нишу.
У јакој конкуренцији основаца широм Европе, који говоре и пишу на једном од јужнословенских језика, Јован Лукић је освојио 3. мјесто за пјесму „Божић“, док је Ружица Симикић освојила 3. мјесто у категорији ликовних радова за Божићни колаж у 3Д бојанци.
Ове талентоване учен...

Детаљније

СПКД „ПРОСВЈЕТА“ ЛОПАРЕ ГОСТОВАЛО У СЛОВЕНИЈИ

Чланови фолклорне секције СПКД Просвјете Лопаре гостовали су у Словенији на обиљежавању 40. година Културног друштва „Јакоб Скет“ Местиње и на фестивалу „Поздрав младом вину“ које је одржано у Шмарју при Јелшах. Шмарје при Јелшах је братска општина са којом наша локална заједница има изузетно добру културну сарадњу већ дуги низ година.
Публици се обратио и начелник општине Шмарје при Јелшах Матија Чакш, који је истакао значај међусобног повезивања и упознавања са различитим обичајима и културама, те се захвали...

Детаљније

„ПРОСВЈЕТА“ НАСТУПИЛА НА СМОТРИ СРПСКОГ ФОЛКЛОРА У ХРВАТСКОЈ

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Лопара је учествовало на 11. смотри фолклора српске националне мањине општине Воћин у Хрватској.
На овој смотри учествовала су културно умјетничка друштва из Хрватске и Републике Српске, а лопарска фолклорна секција је имала веома запажен наступ.
„Домаћини су приредили богат програм и драго ми је да се наша секција представила у најбољем свјетлу“, рекла је Радмила Митровић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Лопара...

Детаљније