Категорија │ ПРИВРЕДА

OБАВЈЕШТЕЊЕ

Обавјештавамо пољопривредне произвођаче са подручја општине Лопаре да ће се у петак 25. марта 2022. године у сали Скупштине општине Лопаре организовати стручно предавање на следећим темема:

1. Заштита усјева кукуруза од корова, болести и штеточина
Предавач: Ђорђе Глишић (ресор пружања стручних услуга у пољопривреди),
2. Козарство- техника и технологија узгоја коза са освртом на правилник у области сточарске производње за 2022. годину
Предавач:Ви...

Детаљније

У ЛОПАРАМА ОДРЖАН САСТАНАК МАЈЕВИЧКИХ ПРОИЗВОЂАЧА ШЉИВЕ

У Лопарама је одржан састанак мајевичких воћара, који се углавном баве производњом шљиве.
Окупљање произвођача ове врсте воћа организовала је општина Лопаре и фирма „Фруктум“ Лопаре, власника Драгана Јовића, која газдује највећим засадом шљиве на Балкану, а посједује и савремену властиту хладњачу која, када се у потпуности заврши, ће бити капацитета
2 000 тона.
„Данас је у Лопарама један веома важан дан када смо окупили наше воћаре са Мајевице, из Лопара и Угљевика, а центар овог окупљања је го...

Детаљније

САВИЋ И БРЕЊО О ЗАШТИТИ ПОЈЕДИНИХ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА ПОРИЈЕКЛОМ СА МАЈЕВИЦЕ

Начелник општине Лопаре Радо Савић, са сарадницима, је разговарао са Драганом Брењом из Агенције за безбиједност хране БиХ.Разговор је вођен о прехрамбеним производима који носе обиљежја планине Мајевице и начинима како да се испуне услови како би се ти производи заштитили, те да се тиме подигне њихова вриједност на тржишту.„Драго ми је да је начелник општине Лопаре са својим сарадницима препознао значај прехрамбених производа који се дуги низ година проиводе овдје и институција из које ја долазим стоји на располагању да помогне“, рекао је Брењо који је шеф Одсјека за сертификацију и означавање хране у поменутој агенцији.Он је навео да би се помоћ односила у испуњавању хигијенско-санитарних и услова доказивања посебности тих производа са мајевичког подручја...

Детаљније

ЗАВРШНИ РАДОВИ НА ХАЛИ У ПРИБОЈУ

Радови на пословно-производној хали у Прибоју код Лопаре приводе се крају.
Завршено је облагање објекта изолационим панелима и ускоро слиједи постављање столарије и фини унутрашњи радови, као и уређење екстеријера.
Овај објекат се гради средствима донације владе Србије која износи 651.000 КМ, а његова површина је 1000 метара квадратних.

Детаљније

У ОКВИРУ „ДАНА ДИЈАСПОРЕ“ ОДРЖАН ПОСЛОВНИ ФОРУМ

У оквиру манифестиције „Дани Дијаспоре“ у Лопарама је одржан пословни форум, који је организовала општина Лопаре уз подршку УСАИД-a /USAID/ кроз пројекат Дијаспора Инвест /Diaspora Invest/.
Форум је окупио значајан број инвеститора из дијаспоре и домаћих привредника, а према ријечима Раде Савића, начелника општине Лопаре заједно са људима из УСАИД-a тражени су начини како повећати број оних који ће уложити у родни крај.
„До сада је на подручју наше општине реали...

Детаљније

НОВА МИНИ ХЛАДЊАЧА И СУШАРА У ПЕЉАВАМА

Живан Делић из Пељава код Лопара је у родном селу започео изградњу комплекса за производњу здраве хране.
„За почетак сам направио мини сушару са мини хладњачом и првенствено је намијењена за производњу суве шљиве“, рекао је Делић новинарима. Он је истакао изузетну сарадњу са општином Лопаре и њеним руководством чему свједочи и посјета начелника Раде Савића, са сарадницима, овом имању у Пељавама. „Овај пројекат је кренуо као хоби, али с обзиром на добру подршку и разумијевање начелника и општине Лопаре и личном ангажовању прерастао је у нешто озбиљније...

Детаљније

МОГУЋА НОВА ИНВЕСТИЦИЈА

Начелник општине Лопаре Радо Савић, са сарадницима, посјетио је привредника Винка Стjeпића на његовом имању, гдје се налази и производни погон у мајевичком селу Дријенча.
„Разговарали смо о његовој спремности и опредијељености да инвестира, на подручју општине Лопаре, у изгарадњу производно-пословне хале“, рекао је Савић новинарима.
Начелник Лопара је истакао да је Стјепића на тај корак привукла опредијељеност ове локалне заједнице да на подручју Бобетиног Брда гради пословну зону, тако да је он одлучио да за себе ...

Детаљније

О Б А В Ј Е Ш Т Е Њ Е

 

Обавјештавамо чланове Удружења пчелара „ Златна кошница“ Лопаре и пчеларе са подручја општине Лопаре да ће Општинска управа Лопаре у сарадњи са Агенцијом за пружање стручних услуга у пољопривреди из Бијељине организовати предавање из области пчеларске производње.

Предавање ће се одржати у сали у СО-е Лопаре дана 19.02.2020 (сриједа) у 14:00 часова.

Предавачи ће бити проф. др Горан Мирјанић са Пољопривредног факултета из Бања Луке.

Тема пре...

Детаљније

Радионица: Примјери пројеката за јединице локалне самоуправе

Шеф кабинета Младен Арсеновић и референт за просторно планирање Општине Лопаре Јово Лукић учествовали су данас у радионици „Примјери пројеката за јединице локалне самоуправе“ у Банском двору у Бањалуци коју је организовало Министарство саобраћаја и веза РС и Агенција за безбједност саобраћаја.
Скупштина о...

Детаљније

ЗЛАТО ЗА ДЕСТИЛЕРИЈУ „ЕПОХА“ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ

Дестилерија „Епоха“ из Бобетиног Брда код Лопара награђена је Великом златном медаљом за квалитет ракије шљивовице „Класика“ на 85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.
Златном медаљом Дестилерија „Епоха“ награђена и за ракију од крушке виљамовке „Романтика“, а добитник је плакете Новосадског сајма за укупан квалитет представљених ракија.
Предсједник комисије за оцјењивање квалитета јаких алкохолних пића Нинислав Никићевић рекао је на данашњем уручењу награда да је било много узорака и да је комисија била задовољна квалитетом свих производа, виљамовке, лозоваче и шљивовице.
Власник „Епохе“ Бојан Џувелековић рекао је Срни...

Детаљније