Категорија │ БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА

У ПИРКОВЦИМА СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ

Испред споменика погинулим борцима протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата у селу Пирковци код Лопара је служен парастос.
Према ријечима предсједника Општинске борачке организације Лопаре Ристе Радића 30. јуна 1995. године је извршен страховит напад на припаднике пирковачке чете у рејону коте Јаштерик, те се прва недјеља након тог датума узима за дан служења помена погинулим борцима из Пирковаца.
„Тада су своје животе дали тројица наших бораца, а осам их је рањено, ...

Детаљније

ОБИЉЕЖЕН ВИДОВДАН У БОБЕТИНОМ БРДУ

У храму Светог апостола Павла у Бобетином Брду код Лопара на Видовдан је служена литургија, а затим и парастос код споменика погинулим борцима и цивилним жртвама протеклог Oдбрамбено-отаџбинског рата.
Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре је рекао да је након помена за шест погинулих бораца и четири цивилне жртве у Бобетином Брду обиљежена крсна слава Војске Републике Српске и Борачке организације Републике Српске – Видовдан...

Детаљније

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 12 ПОГИНУЛИХ МЈЕШТАНА МАЈЕВИЧКОГ СЕЛА БРЕЗЈЕ

У селу Брезје на Мајевици служен је парастос за 12 мјештана овог села који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
Предсједник Општинске борачке организације Лопаре Ристо Радић је рекао да је прије тридесет и двије године од стране муслиманско-хрватских снага извршен напад на село Брезје који ничим није био изазван.
„У нападу је живот изгубило 10 цивила и два припадника војске који су дошли овдје да обиђу своје породице и нису били наоружани, a 35 мјештана је одведено у заробљеништво...

Детаљније

ОБИЉЕЖЕН 1. ЈУН, ДАН СТРАДАЊА МАЈЕВИЧКИХ БОРАЦА

Поводом обиљежавања 29. годишњице од страдања борaца Првог батаљона Треће мајевичке бригаде Војске Републике Српске на мајевичкој коти Плоча окупили су се родбина, саборци, пријатељи и поштоваоци тековина Одбрамбено – отаџбинског рата.
На мјесту страдања, код спомен плоче, су прислужене свијеће и положено цвијеће.
У жестокој офанзиви такозване армије БиХ, бранећи Мајевицу и заустављајући продор непријатеља према насељеним мјестима и дубини територије општине Лопаре херојски своје животе су положили Гојко Симикић, Звонко Дајевић и Д...

Детаљније

СЛУЖЕН ПОМЕН И ПОЛОЖЕНО ЦВИЈЕЋЕ НА МЈЕСТУ СТРАДАЊА ПРИПАДНИКА ЈНА У ТУЗЛИ

На Брчанској малти у Тузли служен је помен погинулим припадницима ЈНА убијеним прије 32 године у мучком нападу муслиманских снага док су се, по претходном договору, мирно повлачили из тузланске касарне.
Претходно су на мјесту страдања на Брчанској малти положене бијеле руже и запаљене свијеће.
Обиљежавању овог историјског догађаја од републичког значаја присуствовали су чланови породица убијених војника, преживјели учесници „Тузланске колоне“, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсј...

Детаљније

У ПОТРАШИ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА НА БАЊ БРДУ

Поводом обиљежавања дана сјећања битке за Бањ брдо, на Мајевици, у цркви Светог Марка у селу Потраш је служен парастос за 33 погинула борца, који су своје животе положили бранећи Републику Српску.
Према ријечима пуковника Јовице Марковића, начелника штаба 2. мајевичке бригаде битка на Бањ брду која се десила 21. априла 1993. године је једна од осудних битака која се водила на мајевичком ратишту током Одбрамбено-отаџбинског рата у зони одговорности наведене бригаде...

Детаљније

ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ДАН ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Поводом обиљежавања Дана бораца Републике Српске и Првог српског устанка данас су у Лопарама представници Општинске борачке организације, општинске управе Лопаре, републичких органа власти, саборци, чланови породица погинулих бораца и поштоваоци тековина Одбрамбено-отаџбинског рата положили цвијеће на споменик “Јунацима Мајевице”.

Детаљније

У ЗАВРШЈУ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА

У мајевичком селу Завршје, служен је парастос за 17 погинулих и 8 умрлих бораца из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.
Парастос код споменика у Завршју је служио протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох прибојски.
Мјештанин Завршја Михајло Ивановић каже да му је 3. септембар 1992. године био најтежи дан у животу.
“Тога дана смо избјегли са наших вјековних огњишта и погинуло је 11 мјештана бранећи своја огњишта, што је велика жртва за село које је тада бројало 65 кућа и све су биле попаљене и уништене”, истакао је Ивановић...

Детаљније

ИЛИНДАН ОБИЉЕЖЕН НА МАЈЕВИЦИ

Обиљежавање Илиндана у општини Лопаре је ове године било заступљено у три мјесне заједнице Мртвици, Лабуцкој и Козјаку.
Свечано је било у Мртвици гдје је у Храму Светог пророка Илије служена литургија и сломљен славски колач.
На Светог Илију славу цркве служен је, код обновљеног споменика, парастос за погинуле борце Војске Републике Српске из ове мјесне заједнице.
Овом догађају су поред челних људи општине Лопаре, начелника Раде Савића и предсједника Скупштине општине Лопаре Миленка Ристића...

Детаљније

РИСТО РАДИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ОПШТИНСКЕ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

У Лопарама је данас одржана Изборна скупштина општинске борачке организације.
Изборна скупштина је одржана након проведених избора у мјесним борачким организацијама, а на основу Одлука републичке и општинске борачке организације о провођењу избора.
У свим мјесним борачким организацијама, осим у Кореташима су проведени избори у складу са прописаним роковима у наведеним одлукама.
За предсједника Скупштине општинске борачке организације у наредном мандатном периоду изабран ј...

Детаљније