Категорија │ Центар за културу

АУДИЦИЈА ЗА НАЈВЕЋЕ ДЈЕЧИЈЕ ТАКМИЧЕЊЕ „РИТАМ ЕВРОПЕ“

У Центру за културу Лопаре, 25. априла 2024. године са почетком у 16 часова, одржаће се аудиција за највеће дјечије музичко-плесно такмичење „Ритам Европе“.
Општина Лопаре позива све талентоване и заинтересоване младе ове локалне заједнице, да се пријаве и покажу своје музичке и плесне способности, и тако постану дио највећег дјечијег такмичења у Српској.
ВИДИМО СЕ 25. АПРИЛА У 16 ЧАСОВА У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ ЛОПАРЕ!!!

Детаљније

„ТРИ ГЛАСА ЈЕДНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ“ – КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

У Центру за културу Лопаре одржано је књижевно вече под називом „Три гласа једне генерације“, у коме су учешће узели Филип Грбић, српски књижевник и преводилац, Новак Ђукић, пјесник и Владан Бајчета, књижевни историчар и критичар.

Према ријечима пјесника Слободана Јовића, који је представио госте, сва тројица су драгоцјени и вриједни гласови који егзистирају у српској култури и вечерас су представили своја дјела и свој рад.

Филип Грби...

Детаљније

ПРОМОЦИЈА ПЈЕСАМА И КИПАРСКИХ РАДОВА ОБРАДА ЛУКИЋА

Мајевичанин, Обрад Лукић, већ десет година пише поезију и како истиче, те пјесме су углавном о његовом животу и раду из самог завичаја.
„Ова поезија је аутентична, буди посебну пажњу и фокус даје на значају породице и њених вриједности, као и очувању завичајних обичаја. Акценат се може видјети у сваком стиху који је Лукић са пажњом посвећивао читаоцима.“ – истакао је Слободан Јовић, главни уредник часописа Бокатин Дијак.
Мајевичанин Обрад Лукић, је пор...

Детаљније

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИЛАНА ЛУКИЋА „СА ПОЛИГРАФА“

У Центру за културу Лопаре је одржана промоција књиге пјесама „Са полиграфа“ аутора Милана Лукића.
Лукић каже да је први пут на Мајевици и у Лопарама, те да су прве реакције публике на његове пјесме јако лијепе.
„Чини ми се да је публика у неким сегментима другачије реаговала, од рецимо београдске публике, није то ништа лоше, него једноставно другачије су“, навео је Лукић.
Аутор сматра да је већина пјесама наишла на афирмативан пријем и да му је као пјеснику драго да имају своју публик...

Детаљније

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ВЛАДИМИРА МИТРИЋА „ОД МАЈКЕ ДО ЦРКВЕ“

У сали Центра за културу информисање Лопаре је одржана промоција књиге „Од мајке до Цркве“ аутора Владимира Митрића.
Књига је представљена у издању Српске краљевске академије научника и умјетника (СКАНУ).
Аутор књиге Владимир Митрић је новинар „Вечерњих новости“ и дописник из Лознице, Шапца и БиХ.
Представљање књиге „Од мајке до Цркве“ заједно са аутором су водили академик Драгољуб Мирковић и Давор Марковић, директор Центра за културу „Филип Вишњић“ Угљевик...

Детаљније

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ОД МАЈКЕ, ДО ЦРКВЕ“ АУТОРА ВЛАДИМИРА МИТРИЋА

18.05.2023.године (четвртак) у 19.00 часова
Центар за културу и информисање Лопаре
Књига новинара Владимира Митрића „Од мајке до Цркве“ говори о 150 година Цркве Преображења Господњег у Липници код Лознице коју је подигао прота руњански Вламидир Поповић, чија је лоза дала 12 свештеника.
Аутор као истински вјерник, али и познавалац Цркве, представио је дивну симфонију између породице и светиње и оних који су нам најближи и најдражи.

Детаљније

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА МУХАРЕМА БАЗДУЉА

У организацији Центра за културу Лопаре, Народне библиотеке „Десанка Максимовић и Илије Ђурића поријеклом из Лопара, који је дао значајан допринос у организацији ове вечери културе, вечерас је у мајевичкој општини одржана предпремијера књига „Рококо календар“ и „Јужњачка утеха“, аутора Мухарема Баздуља.

Он је рекао да је ову књигу прије неколико дана објавила Издавачка кућа из Београда „Аудион букс“, а књига је збирка од 365 кратких прича, где је сваки дан у години добио једну причу...

Детаљније

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ – ПРЕДСТАВЉЕНА ДВА СРПСКА ПРОЗНА ПИСЦА

У Центру за културу Лопаре (уторак, 18. 1. 2022. године) одржано је књижевно вече на коме су учествовали српски прозни писци Лабуд Драгић и Дејан Вукићевић.
„Ради се о ауторима чије је стваралаштво веома запажено, Драгић и Вукићевић су добитници бројних књижевних награда“, навео је пјесник Слободан Јовић, који је ауторе представио публици.
Јовић је рекао да је посебну пажњу публике у Лопарама привукао Драгићев роман „Кукавичја пилад“ који је добио награде „Момо Капор“, „Светозар Ћоровић“, „Печат времена“ и „Исидора Секул...

Детаљније

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА МИЛЕВИ АЈНШТАЈН

У Цeнтру зa културу Лoпaрe oтвoрeнa je излoжбa пoсвeћeнa првoj жeни мaтeмaтичaрки и физичaрки српскoг пoриjeклa Mилeви Maрић Ajнштajн.
Mилeвa Maрић Ajнштajн пoзнaтa je кao нaучник, истрaживaч мaтeмaтичaр и физичaр.
Ријеч је о изложби која на сликовит и садржајан начин представља животни и радни пут Милеве Марић Ајнштајн.
Иaкo je увиjeк билa у сиjeнци свoг супругa тeoриjскoг физичaрa Aлбeртa Ajнштajнa, њeнa улoгa je jaкo вaжнa, јер је дoприниjeлa рaзвojу нaукe и изгрaдилa сe кao вeлики нaучник, и уjeднo сe oствaрилa и кao мajкa...
Детаљније

OДРЖАН СКУП О УКЉУЧИВАЊУ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ОБРАЗОВНИ СИСТЕМ

Представници коалиције „Колоси“, која окупља 13 удружења особа са инвалидитетом из Лопара и Бијељине,одржали су у Лопарама округли сто на тему „Инклузија и инклузивна настава“.Перо Савић, предсједник Удружења параплегичара из Лопара које је организатор окупљања, је рекао да је на задњој сједници коалиције договорено да овај скуп буде одржан у Лопарама.„Позвали смо све представнике школа и предшколских и других установа, институција, као и представнике локалне заједнице и све који се баве овим проблемом и могу помоћи“, саопштио је Савић.Он је рекао да су у удружењу из Лопара и дјеца са посебним потребама и да је због њих организован скуп, како би се што боље приближила инклузивна настава онима који предају дјеци са посебним потребама...

Детаљније