ПРОТА СТЕВО ЈОВИЋ ИСПРАЋЕН У ПЕНЗИЈУ

Протојереј-ставрофор Стево Јовић, намјесник тузлански, завршио је своју активну парохијску службу у Мачковачкој првој парохији.
Велики број парохијана и поштовалаца проте Јовића окупио се на литургији коју је он служио у цркви Покрова Пресвете Богородице у Лопарама.
Стево Јовић је 1981. године започео свештеничку службу у Копривни на Дугој Њиви испод Требаве, гдје је према ријечима свештеника народ знао за бога и чувао вјеру и своје српско достојанство.
Он је ту провео 4 године и реновирао једну цркву, а онда је прешао у Мајевац код Дервенте гдје службовао 5 година и уз помоћ вјерног народа саградио цркву.
У Мачковачку парохију долази, благословом епископа Василија, 1990. године и био је старјешина цркве до 2014. године, а онда га је тадашњи владика Хризостом, због обавеза у намјесништву тузланском, разријешио те обавезе.
Од тада свештеник Јовић обраћа пажњу на парохијски живот у Лопарама.
„Имао сам привилегију да у Лопарама, на крви мученика, руководим зидањем цркве заједно са благочестивим народом Мајевице“, истиче свештеник Стево Јовић.
Он рекао да у ту цркву вјерници долазе и да је и данас била препуна народа.
За 32 године службовања на Мајевици Јовић каже да је било и добрих и лоших тренутака, али да су добри потиснули лоше.
„Диван је овдје народ, има свој понос, има своје име и на томе треба да истраје, да људи не заборављају одакле су, ко су и чији су, да рађају дјецу. Лијепо је имати кућног љубимца, али је најљепше имати дјецу у кући и њихов плач, њихову цику и вриску не може ништа замијенити, а мајке и баке треба да их поносно воде за руку улицом и њима тепају ‘сине мој, лутко моја , љубави моја’…“, поручио је свештеник Стево Јовић вјерујућем народу на Мајевици.
„Велике су заслуге проте Стеве за духовно уздизање народа на Мајевици, а немјерљива је и његова улога у подизању и уређењу храмова“, истакао је у изјави новинарима начелник општине Лопаре Радо Савић.
Нови свештеник на служби у Лопарама је Спасоје Радовановић.