У ОКВИРУ „ДАНА ДИЈАСПОРЕ“ ОДРЖАН ПОСЛОВНИ ФОРУМ

У оквиру манифестиције „Дани Дијаспоре“ у Лопарама је одржан пословни форум, који је организовала општина Лопаре уз подршку УСАИД-a /USAID/ кроз пројекат Дијаспора Инвест /Diaspora Invest/.
Форум је окупио значајан број инвеститора из дијаспоре и домаћих привредника, а према ријечима Раде Савића, начелника општине Лопаре заједно са људима из УСАИД-a тражени су начини како повећати број оних који ће уложити у родни крај.
„До сада је на подручју наше општине реализовано 12 пројеката дијаспоре и сви су успјешни,“, рекао је Савић.
Он је изразио наду да ће се након овогодишњих „Дана дијаспоре“, који се одржавају под мотом „Долазе наши“, сигурно добити бар једна конкретна идеја за нове инвестиције.
„Данас је представљено оно што је општина припремила у претходној години од израде нацрта пословне зоне до других конкретних пројеката у области пољопривреде и јавно приватног партнерства“, истакао је Савић, уз наду да ће „Дани дијаспоре“ бити успјешни.
„Лопаре су једна од најуспјешнијих општина, у Републици Српској и БиХ, када је у питању сарадња са такозваном локалном дијаспором“, рекао Армин Алијагић, предсједник Бизнис центра дијаспоре и УСАИД-овог пројекта „Диjаспора Инвест“.
Он је нагласио да је кроз овај пројекат подржано 160 компанија из БиХ, а међу њима неколико је из општине Лопаре, коју треба представити као примјер добре праксе и за друге општине.
Предсједник Удружења Српских привредника Швајцарске, предсједник Удружења „Корени“ и члан управе Удружења Мајевичана у Швајцарској Стојан Стевановић је рекао да је прошлогодишња манифестација „Дани Дијаспоре“ била без дијаспоре, због пандемије, али је ове године у матицу дошло највише људи из дијаспоре у протеклих 10 година.
„Овдје смо данас били у пуном саставу и надам се да бити резулатата од овог пословног форума“, нагласио је Стевановић и истакао веома добру сарадњу са локалном заједниццом.
„Лопаре су општина која је изразито неразвијена, али јако много ради на стварању добре пословне климе и то је разлог зашто организујемо овај скуп“, рекао је Зоран Павловић, економски аналитичар, који преко своје консултантске фирме помаже општини Лопаре у реализацији пројеката да се остваре нове инвестиције и створе нова радна мјеста.
Он је на пословном форуму представио пројекте који су реализовани или су у реализацији у овој локалној заједници, а посебно се осврнуо на пројекат нове пословне зоне.
Поред великог броја привредника скупу су присуствовали и у њему узели учешће чланови Удружења „Корени“, „Линк-ап“ /Link-up/ из Србије, начелник општине Чајниче Горан Караџић и гости са Косова и Метохије и други.