Д.О.О. ФРУКТУМ НАПРЕДУЈЕ СА ИЗГРАДЊОМ ХЛАДЊАЧЕ

У кругу бивше Фабрике опекарских производа, коју је откупило предузеће Фруктум из Лопара, гради се модерна хладњача капацитета 2.000 тона и када се у потпуности заврши то ће бити највећи објекат такве врсте у широј регији.
Поред хладњаче поменуто предузеће посједује засад шљиве на 50 хектара гдје се налази око 40.000 садница овог воћа и то је тренутно највећа плантажа такве врсте на Балкану.
„Вриједност комплетног пројекта износи око 10 милиона евра, а до сада је уложено 3,5 милиона евра“, рекао је у својој изјави Драган Јовић, власник Д.О.О. „Фруктум“ Лопаре.
Он каже да се та улагања односе на воћњак и изграђени дио хладњаче капацитета 400 тона, који ће ускоро бити спреман за употребу.
Начелник општине Лопаре Радо Савић истиче да је Драган Јовић човјек који је свој капитал зарађен Аустрији уложио у родни крај, гдје покреће велики посао за садашње и будуће генерације, те да је то највећи пројекат од укупно 12 улагања које је мајевичка дијаспора реализовала на просторима ове локалне заједнице.
„Ово је одличан примјер директних инвестиција наших људи из дијаспоре и општина Лопаре и њене структуре ће уложити додатне напоре да помогне реализацију како овог, тако и свих наредних пројеката“, додао је Савић.
Према ријечима инвеститора Јовића када хладњача достигне планирани обим биће неопходно формирање кластера произвођача воћа и на широј регији, како би се задовољили њени капацитети.
„Хладњача ће превенствено служити за складиштење воћа, али је предвиђено да се могу складиштити и друге намирнице, па чак и робне резерве“, закључио је Јовић.