ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О РАДИО- АМАТЕРИЗМУ

Чланови Радио клуба „ТРБ“ из Бијељине одржали су у Лопарама презентацију и предавање на тему радио-аматеризма на којем је предсједник клуба Младен Главина најавио оснивање секције радио-аматера „Мајевица“ која ће дјеловати у оквиру поменутог клуба.
Подршку раду секције дало је општинско руководство на челу са начелником Радом Савићем, а предавњу су као гости присутвовали стари радио-аматери, као и они који су заинтерсовани да постану радио-аматери.
Главина је саопштио да је клуб у Бијељини основан прије годину дана и има за циљ да се омасови радио-аматеризам и да се врати на ниво који је имао прије протеклог рата, као и да привуку дјецу да се баве учењем електронике као би се се бавили самоградњом.
„На предавању су били људи разних занимања од медицинских радника, земљорадника, ватрогасаца, ловаца и сви су они заинтересовани да се оформи секција у Лопарама“, додао је Главина.
„Драго ми је да видим велику заинтересованост Мајевичана и Лопарчана за ову презентацију, који ће вјероватно бити чланови секције при овом радио клубу“, рекао је начелник општине Радо Савић.
Он је истакао потребу за радио-аматерима у ванредним ситуацијама и навео примјере клизишта и поплава 2014. године, када све друге телекомуникационе везе нису биле у функцији, и потраге за несталим дјечаком на неприступачном терену.
Ветеран радио-аматеризма Мирко Стевић из Лопара каже да је то јако интересантан хоби,чија је популарност свој зенит достигла половином осамдесетих година прошлог вијека, и да је до данашњих дана остао веома важан.
„Ми, као радио-аматери, смо учествовали у хуманитарној акцији повезивања раздвојених породица на почетку протеклог рата“, истакао је Стевић.