ПОСЛОВНИ СKУП У ШВАЈЦАРСKОЈ Општина Лопаре примјер доброг односа матице и дијаспоре

Предсједник Удружења српских привредника Швајцарске, Стојан Стевановић, каже да је овај пословни скуп уједно и припрема за организацију Свесрпског самита економске, академске и културне дијаспоре, који ће се одржати сљедеће године у Цириху.

– Циљ данашњег скупа је представити нове видове сарадње са српском пословном дијаспором у Швајцарској, а и заинтересованима који желе да инвестирају или пронађу пословне партнере у Српској и Србији – рекао је Стевановић, који је родом из Лопара.

Пословном скупу присуствује представник општине Лопаре Желимир Нешковић, који је истакао да је ова мајевичка општина примјер добре сарадње матице и дијаспоре која је изњедрила бројне добре економске пројекте.

Нешковић је подсјетио да је мајевичка дијаспора успјешно реализовала 12 пројеката на подручју општине Лопаре, од чега је осам из области привреде, а четири из области инфраструктуре.

– Важна је веза између матице и дијаспоре, а овај привредни скуп је доказ како се и у вријеме пандемије корона вируса те везе одржавају. Вјерујем да ће у наредним годинама донијети неке нове искораке када је у питању привреда у Републици Српској, али и улагање наших људи у свој завичај – рекао је Нешковић за Српскаинфо.

Привредник и хуманиста из Баварске Мирослав Kојадиновић, који се истакао по промоцији Републике Српске и њених потенцијала широм свијета, али и по бројним хуманитарним акцијама, присуствује данашњем пословном скупу у Брунену.

– Овај пословни скуп је веома битан, са економског аспекта а и са политичке стране. Знамо да људи из дијаспоре носе велики допринос Републици Српској и Србији, али су и важан елеменат друштва – рекао је Kојадиновић.

Он је истакао да сам назив данашњег форума “Повежимо се” говори о значају повезивања и сарадње матице и дијаспоре на добробит грађана.

Скупу присуствују амбасадор БиХ у Швајцарској Боро Бронза, амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, предсједник Привредне коморе Републике Српске Горан Рачић, секретар Привредне коморе Српске Александар Љубоја и други бројни гости.