ПРОМОЦИЈА РОМАНА „ВРЕЖА“ БРАНКА СТАНКОВИЋА

Добитник награде „Златна сова“ за роман „Врежа“ Бранко Станковић рекао је на вечерашњој промоцији у Лопарама да је ријеч о причи која спаја српски и јерменски народ, географски удаљене, али доста сличне по судбини и догађајима из историје.
Станковић је изразио задовољство што је је прва промоција романа у мјесту гдје је дјело и настало.
„Тема која се обрађује у роману је освета над људима који су извршили страшне злочине, а апострофирана су два хероја из јерменског и српског народа, Согомон Тејлиријан који је 1921. године у Берлину извршио атентат на Талат-пашу, турског злочинца најодговорнијег за геноцид над Јерменима, као и Благоја Јововића који је 1957. године у Буеноса Ајресу пуцао на усташког крвника и злочинца Анту Павелића“, рекао је аутор новинарима.
На питање које се провлачи кроз роман да ли је освета Божија или човјекова, Станковић каже да је ипак Бог тај који усмјерава путеве људске.
Према његовим ријечима, назив романа „Врежа“ представља симболичну везу између два народа и везе између човјека и Бога.
На промоцији добитника награде „Златна сова“ коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву, портпарол Завода Дејан Керлета рекао је да вјерује да ће „Врежа“ бити добро прихваћена код публике, као и свих девет досадашњих добитника ове награде.
Промоција је одржана у Центру за културу и информисање у Лопарама, а о књизи је говорио Лука Лукић, књижничар у Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ Лопаре.