БАДЊЕ ВЕЧЕ НА МАЈЕВИЦИ У ДУХУ ТРАДИЦИЈЕ

Традиционално, у свим мајевичким храмовима на Бадње вече је служено вечерње богослужење, након чега су освештани и наложени бадњаци.
У Храму Покрова Пресвете Богородице у Лопарама вечерње богослужење служио је старјешина храма протонамјесник Спасоја Радовановић.
„Сама симболика богослужења у нашим храмовима јесте да се унесе топлина љубави божије у свачији дом, као што је била топлина љубави када су мудраци дошли и даривали богомладенца Христа“, поручио је свештеник Радовановић вјерницима.
Он је рекао да су дарови вјерника за богомладенца љубав према ближњима, вјера у бога, пост молитва и причешће.
„Народу на Мајевици желим да се непрестано радује и живи у љубави, јер ко напредује у радости он напредује у свему“, нагласио је Радовановић, коме је ово прва година службовања у Лопарама.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је честитао најрадоснији хришћански празник Божић свештенству, монаштву и грађанима традиционалним поздравом „Мир Божији, Христос се роди!“.
Он је нагласио да су код храма, у већини, дошли млади људи са дјецом да би скупа обиљежили Бадње вече.
„Младост мора имати приоритет у овом друштву, јер она је увијек неко ко вуче напријед и на млађима свијет остаје“, поручио је Савић.
Директор Дома здравља Лопаре Желимир Нешковић је рекао да су традиционално окупљање народа на Бадње вече јако важно за локалну заједницу, а да је битан и опрез због епидемиолошких мјера.
„Дијаспора је у Лопарама поново у великом броју, после двије године пандемије“, рекао је предсједник Удружења „Корени“ Стојан Стевановић.
Он је члан Удружење Мајевичана у Швајцарској и истакао је успјешну акцију подјеле божићних печеница коју је ово удружење спровело.