СИМБОЛИ ОПШТИНЕ – ГРБ И ЗАСТАВА

grb

Велики грб: у сребру црвени крст, а преко свега плавим оивичена црвена рундела у којој су из рамена отргнуте главе сребрног двоглавог орла оружане златно и истих таквих језика. Штит је крунисан сребрном бедемском круном без мерлона. Чувари грба су, десно дабробосански митрополит св. Петар (Зимоњић), у пуном архијерејском одејанију, са подигнутим трикиријама и дикиријама, а лијево св. великомученик и победоносац Георгије одјевен као римски војник, све у природним бојама.

Између чувара и штита пободено је у тло по једно усправно природно копље оковано златом са кога се у поље вије златним ресама оперважена застава Републике Српске (десно) односно Титулара (лијево). Постамент је травом обрастао брдовити природни пејзаж.

Општина Лопаре има квадратну заставу следећег блазона. На бијелом црвени крст, а преко свега плавим оивичена црвена рундела у којој су из рамена отргнуте главе бијелог двоглавог орла оружане жуто и истих таквих језика.ba-rs-lo

Средњи грб: У сребру црвени крст, а преко свега плавим оивичена црвена рундела у којој су из рамена отргнуте главе сребрног двоглавог орла оружане златно и истих таквих језика. Штит је крунисан сребрном бедемском круном без мерлона и окружен венцем природних плодних грана шљиве.

Знак: Централни мотив суперпониран на крсту штита и стега може се користити као посебан Знак (или Беџ), у ком случају се посебно блазонира како следи плавим оивичена црвена рундела у којој су из ромона отргнуте главе сребрног двоглавог орла оружане златно и истих таквих језика.