ПРОЈЕКАТ ОСЛОБАЂАЊА ОД МИНА У ПЕТ ОПШТИНА НА МАЈЕВИЦИ

У Лопарама је одржан састанак представника Центра за уклањање мина БиХ и пет општина које обухватају подручје планине Мајевице, гдје ће се проводити пројекат ослобађања од мина.
Директор Центра за уклањање мина БиХ Саша Обрадовић је саопштио Срни да пројекат, који се реализује уз помоћ њемачке владе, предвиђа да се територија пет општина Лопара, Угљевика, Сапне, Теочака и Челића у наредне двије и по до три године ослободи од мина.
Он је навео да је то наставак једне добре сарадње свих начелника општина у подручју планине Мајевице.
„Надам се да ћемо овим урадити један „Виа Мајевица“ пројекат, како смо га ми назвали и заједно са ОЕБС-ом омогућити становништву бољи развој туризма, пољопривреде и шумарства гдје су капацитети тренутно блокирани“, нагласио је Обрадовић.
Горан Ждрале, из регионалне канцеларије Пале Центра за уклањање мина БиХ, је рекао да је општина Лопаре једна од најугроженијих, када је питању мински проблем, гдје сумњива опасна површина на мине износи 4,2 километра квадратна.
Он је навео да су прошле године у сарадњи са локалном заједницом и Шумским газдинством „Мајевица“ дефинисани приоритети на основу чега је припремљен пројекат „Лопаре 2“, који обухвата шире подручје Јабланичке ријеке и спреман је за реализацију.
„Планирамо радити још два пројекта за ову локалну заједницу, којима би све сумњиве површине на мине у општини Лопаре биле обухваћене, а то је од сјевера потез Миросавци – Брусница и дио другог пројекта обухватио би Пипере, са појединачним локацијама на јужном дијелу општине“, додао је Ждрале.
Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре Жељко Керовић је истакао да ће подручја општине Лопаре и свих локалних заједница које учествују у пројекту бити очишћена од мина до краја 2023. године.