СОЦИЈАЛНА ЗАШТИТА

logo_ЛОПАРЕ_final

На подручју општине Лопаре главни носилац социјалне заштите је Центар за социјални рад, установа чија се дјелатност састоји у обављању послова социјалне и дјечије заштите, породичне заштите, старатељства и усвојења, извршења васпитних мјера и мјера појачаног надзора, услуга социјалног рада и других послова предвиђених Законом о социјалној заштити.

Када су се стекли одговарајући предуслови, прије свега материјални, 1983. године основан је Центар за социјални рад Лопаре који од тада дјелује као самостални правни субјект за обављање послова социјалне заштите.  Од 1991. године Центар за социјални рад своју дјелатност обавља у новим просторијама, гдје се и данас налази и располаже са одговарајућом рачунарском техником. Центар располаже и службеним возилом које је набављено из средстава општине Лопаре, што увелико олакшава рад на терену. Данас у овој установи ради седам стално запослених радника. Од укупног броја запослених лица, два су социјална радника и један правник.

Тренутно у систему социјалне заштите постоји неколико установа социјалне заштите чији је оснивач Република, а са подручја општине Лопаре има 12 лица која су смјештена у неке од тих установа. Док за васпитно занемарену и запуштену дјецу не постоји нити једна установа у Републици.

 Уз помоћ општине Лопаре, Центар за социјални рад је протеклих година извршио адаптацију и изградњу неколико породичних кућа за лица у стању социјалне потребе. Већ једанаест година Јавни фонд за дјечију заштиту Бијељина уз сарадњу Центра за социјални рад финансира програм под називом „Социјализација дјеце Републике Српске“, чији је циљ повезивање и дружење дјеце са посебним потребама са другом дјецом.

 Холандска организација под називом „Pax Kinderhulp“ (Помоћ Дјеци) је 2008. године донирала пакете (обућа, одјећа, играчке) који су посредством Центра за социјални рад подијељени социјално угроженим породицама. Осим тога, исте године је та хуманитарна организација у сарадњи са Центром за социјални рад Лопаре и канцеларијом ОСЦЕ-а у Сарајеву организовала зимовање у Холандији за око 45-оро дјеце са наше општине. Зимовање је трајало три седмице и циљ је био да се дјеци која су директно или индиректно претрпјела рат или друге несреће пружи љубав и пажња од стране холандских породица као и разне групне активности. Све везано за то зимовање, као и израду пасоша дјеци која их нису имала, финансирала је холандска организација „Pax Kinderhulp“.

 Уназад пар година, али и ове 2013. године Општина Лопаре, хуманитарне организације из дијаспоре „Удружење Мајевичана у Швајцарској“ и „Хуманитарно удружење жена Мајевица“, посреством Центра за социјални рад за Божићне празнике дијеле пакте помоћи социјално угроженим категоријама становништва. Ове године је подијељено 170 пакета помоћи који су од великог значаја за те категорије становништва.

               CIMG4400