ПОСЛОВНИ ФОРУМ ПОСВЕЋЕН ПРИВРЕДНОЈ САРАДЊИ МАТИЦЕ И ДИЈАСПОРЕ

Пословни форум у оквиру манифестације „Дани дијаспоре“ окупио је данас у Лопарама представнике мајевичке дијаспоре и домаће привреднике како би се нашао начин за додатно улагање и запошљавање становништва које овдје живи, рекао је начелник Лопара Радо Савић.
„У Лопарама недостаје стамбени простор, потребна су улагања у пољопривреду и туризам“, изјавио је Савић новинарима.
Зоран Павловић из бањалучке консултантске фирме „Хаврекс“, која годинама помаже Лопарама на практичном унапређењу сарадње са мајевичком дијаспором, истиче да партнери, првенствено из Швајцарске, морају локално имати услове да развију свој производ и запосле домаћу радну снагу.
„Сарадња са дијаспором нису само донације, него основ за привредни развој локалне заједнице и Лопаре су по томе узор који треба слиједити“, оцијенио је Павловић.
Он је издвојио шљиву као изворни артикал мајевичке регије и пројекат у који је успјешно инвестирала дијаспора.
Координатор манифестације „Дани дијаспоре“ Желимир Нешковић рекао је на Пословном форуму да су Лопаре развиле добар однос и стекле повјерење привредника из дијаспоре за улагање у завичају и да је у протеклих 10 година то омогућило инвестирање у 12 различитих пројеката који су унаприједили локалну заједницу.
Предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Владо Антић рекао је новинарима да су они веома активни у помагању општини Лопаре и да то обухвата хуманитарни аспект, улагање у развој општине, као и очување културе и традиције у дијаспори у Швајцарској.
Према његовим ријечима, од свих пројеката које је дијаспора реализовала у Лопарама седам је оних у које су улагали чланови овог удружења.
Антић сматра да у будућности треба што више улагати у развој туризма у мајевичком крају који има изврсне терене за бициклизам, планинарење и пјешачење.
Инвеститор из дијаспоре Драган Јовић каже да шљива треба да постане бренд Мајевице и перспектива за развој овога краја.
Он је у Лопарама инвестирао у плантажу са 40.000 садница шљиве и хладњачу капацитета 2.000 тона и истиче да мајевички крај треба да се опредијели за развој пољопривреде јер има значајну перспективу за нове засаде воћа и за нова улагања.