Уз мало добре воље, Лопаре могу боље: Заједно радимо на јачању повјерења и кохезије у нашој заједници

Општина Лопаре ће учествовати у наредном периоду у реализацији пројекта „Јачање повјерења и кохезије у заједницама у Босни и Херцеговини“, који финансира Европска унија (ЕУ), а којег заједнички имплементирају ЕУ, Уједињени народи (УН), Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини (ОСЦЕ) и Вијеће Еуропе (ЦоЕ).

Много је локалних заједница у Босни и Херцеговини у којима постоје позитивни примјери изградње повјерења, кохезије и мира, који могу послужити као узор и пракса другим заједницама, али и политичком дјеловању на вишим нивоима власти, међутим, често ти примјери пролазе незапажено. Стога је фокус овог пројекта јачање и промицање позитивних иницијатива и активности у заједницама и подршка људима диљем земље који свакодневно улажу значајне напоре у изградњу повјерења, друштвене кохезије и одрживог мира.

Пројект укључује сарадњу са локалним властима и представницима цивилног друштва, улагања у локалну инфраструктуру, грантове за организације цивилног друштва и појединце који промичу мир и повјерење, као и подршку локалним медијима у промицању позитивних прича из заједнице.

„Изузетна нам је част и задовољство да општина Лопаре учествује у овом пројекту, кроз који ћемо са грађанима сарађивати на побољшању повјерења и друштвене кохезије. Посебно је важно да ћемо кроз овај пројекат наставити позитивну сарадњу и са другим заједницама и јачати већ успостављена партнерства и заједничку визију. Позивам све грађане општине Лопаре да заједно радимо на изградњи наше заједнице, у повјерењу и кохезији“, истакао је Радо Савић, Начелник Општине Лопаре.

У склопу пројекта бит ће одржан „Дијалог заједница регије Мајевица“ на којем ће учествовати представници власти и грађани из пет заједница (Челић, Лопаре, Сапна, Теочак и Угљевик). Дијалог је осмишљен као платформа за потицање већег учешћа и утицаја грађана, организација цивилног друштва, представника локалних власти и других друштвених актера на процесе и акције које доприносе јачању повјерења и друштвене кохезије у регији Мајевица. Током дијалога, учесници ће разговарати о заједничким приоритетима, изразити проблеме и изазове у заједницама, те представити потенцијална рјешења, која могу бити проведена с коначним циљем јачања повјерења и друштвене кохезије.

„Дијалог заједница регије Мајевица“одржат ће се 1. децембра 2022. године, у Плавој Сали Центра за културу „Филип Вишњић“ у Угљевику, с почетком у 17:00 сати. Због ограниченог броја мјеста, молимо све заинтересиране да се региструју за учешће на дијалогу ОВДЈЕ (https://forms.office.com/r/SZ2ViS3WBd)

Позивамо грађане, организације цивилног друштва и друге друштвене актере да кроз учешће на дијалогу буду дио позитивних промјена у нашој заједници, јер уз мало добре воље, МОЖЕМО БОЉЕ!