МОНОГРАФИЈА У ИЗРАДИ – „МАЈЕВИЧАНИ У ШВАЈЦАРСКОЈ“

Марко Лопушина, српски новинар, истраживач и историчар, познат по низу књига о новијој српској историји, дијаспори, као и тајним службама, ових дана у Лопарама прикупља грађу за монографију о мајевичкој дијаспори у Швајцарској.

„Монографија „Мајевичани у Швајцарској“ је прва књига на нашим просторима о директоној сарадњи наших људи у српском расејању са једном дивном општином у завичају“, каже аутор дјела које је у настајању.

Он истиче да је завичај мит који наши људи, који живе у туђини вијековима, непрестано његују и непрестано му се враћају.

„Завичај је њихово право срце, а туђина је њихова нова домовина гдје они живе и раде, али никад не заборављају земљу из које су потекли, у којој су одрасли, у којој су научили основне животне вриједности“, рекао је Лопушина.

„Лопаре су постале главни град српског расејања на нашим просторима зато што су оствариле ту директну патриотску и пословну сарадњу са нашим исељеним људима, тако да ће ова књига да дефинише тај однос и на крају крајева да буде свијетли примјер како једна сарадња наших људи, тамо и овдје, може да буде корисна и за њих и за нас и за цио српски род“, навео је Лопушина.

Радо Савић, начелник општине Лопаре, је изразио задовољство што ће књигу о Мајвичанима у Швајцарској радити најбољи познавалац српске дијаспоре Марко Лопушина.

„Општина Лопаре и Удружење Мајевичана у Швајцарској су се одлучили да са господином Лопушином раде на изради ове монографије и то је још једна коцкица у мозаику наше сарадње са дијаспором, да остане записано ко смо, шта радимо и какви су нам планови за будућност“, закључио је Савић.

Према ријечима аутора књига ће бити представљена на наредним Данима дијаспоре у Лопарама.