25.130 КМ ОПШТИНИ ЗА „ФОНД ЗА ДИЈАСПОРУ“

Влада Републике Српске донијела је одлуку о исплати финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе за суфинансирање пројеката у укупном износу од 300 000 КМ.
Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић потписала је данас у Бањалуци уговоре са представницима 13 општина за суфинансирање 16 пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.
Општини Лопаре за пројекат подршке Фонду за дијаспору одобрено је 25.130 КМ.
„Општина ће ова средства укључити у буџет Фонда за дијаспору који укупно износи 160 000 КМ, од чега је 80 000 КМ обезбиједила Фондација Мозаик, а преостали износ општина Лопаре“ изјавио је начелник општине Лопаре Радо Савић након потписивања Уговора у Министарству управе и локалне самоуправе са министарком Сенком Јујић.
Према његовим ријечима општина Лопаре је подржала 3 бизниса и то : Д.о.о. Спринклер Прибој, који се бави производњом цијеви за противпожарне системе и у плану је запошљавање 6-8 радника, затим Д.о.о. МБ Терм који производи компоненте за топлотне пумпе и у плану је запошљавање 4-6 радника и Д.о.о. Дуо метал Лопаре фирма која се бави производњом металне галантерије, ограда и врата са планом запошљавања 8-10 радника.
Пројекат општине Лопаре „Фонд за дијаспору“ се реализује у сарадњи са Фондацијом Мозаик из Сарајева са циљем подршке бизнису дијаспоре.
Општине које су данас потписале уговор су: Љубиње, Петрово, Вукосавље, Рудо, Пелагићево, Лопаре, Нови Град, Језеро, Источни Мостар, Власеница, Берковићи, Костајница и Ново Горажде.