ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Академија у част Светом Сави, првом српском архиепископу и просвјетитељу одржана је у Центру за културу Лопаре, уз богат културни програм.

Ђакон Жељко Јевтић, који је бесједио о Светом Сави, рекао је да је Светосавска академија, након двије године паузе, поново одржана у Лопарама у организацији Светосавске омладинске заједнице, уз покровитељство општине Лопаре и Црквене општине лопарске, које су финансијски помогле да се академија одржи.

„Светог Саву смо вијековима прослављали и славићемо га и даље зато што он нама даје идентитет, не само српски него и хришћански“, навео је Јевтић.

Он је истакао да је Свети Сава окупљао Србе, те да их и данас окупља и Срби не би били то што јесу без Светог Саве.

У програму Светосавске академије су наступили Петропавловски појци из храма Светих апостола Петра и Павла у Бијељини, ученици основне и средње школе и чланови Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре.

„Драго ми је што сам могла дати допринос овако лијепом догађају и надам се да ће и у наредним годинама бити настављена традиција“, казала је Борјана Јевтић, која је први пут учествовала на Светосавској академији рецитујући „Пркосну песму“ Добрице Ерића.

Предсједник Скупштине локалне заједнице Миленко Ристић је нагласио да је и ове године Светосавска академија подржана од стране општине Лопаре.

„Свети Сава је нас повео на пут љубави, мудрости и знања и то треба бити наша свакодневница“, рекао је Ристић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Желимир Нешковић је изразио задовољство што се академија у част Светог Саве поново одржава у Лопарама, те да га посебно радује што су млади из ове локалне заједнице дали печат поменутом догађају.