ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НА ОТВАРАЊУ ПРОЈЕКТА „ДИJАСПОРА ИНВЕСТ“

Делегација општине Лопаре је присуствовала отварању пројекта Диаспора Инвест /Diaspora Invest/, заједно са представницима других локалних заједница, представницима међународних организација и представницима компанија који су учесници у пројекту.

Отварање пројекта одржано је у сарајевском хотелу „Холидеј“ гдје су се присутнима обратили амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи, као и директорица Мисије УСАИД-а у БиХ Кортни Чаб.

Пројекат Диаспора Инвест је покренут у октобру 2022. године, а подржан је и финансиран од стране Агенција Сједињених Америчких држава за међународни развој УСАИД.

Ријеч је о петогодишњем пројекту који подстиче сарадњу између локалних заједница и дијаспоре БиХ, односно улагање дијаспоре у економски и друштвени развој Босне и Херцеговине. Пројекат Диаспора Инвест вриједи најмање 50 милиона долара, а сматра се да ће овај пројекат отворити 2000 нових радних мјеста и подржати 600 пословних субјеката на челу са људима из дијаспоре.

Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић, који је био представник делегације локалне заједнице, је рекао да је општина Лопаре почела са привлачењем инвестиција од стане дијаспоре 2010. године.

“Ушли смо у активности са Удружењем Мајевичана из Швајцарске и до сада смо отворили 15 привредних субјеката у општини Лопаре, а све су то урадили људи из наше локалне заједнице који живе у иностранству”, навео је Ристић.

Он је истакао да Лопаре имају и добру сарадњу са министарствима у Влади Републике Српске, која никада нису одбијала позитиване примјере отварања радних мјеста у општини Лопаре.

“Ми смо покретач и замајац, а касније се активно укључују надлежна министарства и институције”, закључио је Ристић.