МАЈЕВИЧАНИ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ

Завичајна удружења Срба из Републике Српске организовала су прославу Дана Републике Српске у Швајцарској.

Обиљежавање Дана Републике Српске,које је по трећи пут одржано у градској хали Диетикон код Цириха, је окупило носиоце политичког, привредног и културног живота Срба из расејања који живе и раде у Швајцарској, Њемачкој, Аустрији и другим земљама.

Овом окупљању велики допринос је дало Удружење Мајевичана у Швајцарској, а својим присуством подржали су га и представници општине Лопаре које је предводио Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Владо Антић, предсјеник Удружења Мајевичана у Швајцарској, је рекао да је поменуто удружење, са другим завичајним удружењима уложило велики напор да би се организовала прослава.

„Огроман је значај који Република Српска и њен Дан имају за све Србе, посебно за нас у дијаспори“, нагласио је Антић.

“Морам истаћи велико задовољство што су наши људи у расејању веома организовани и што су уложили велики труд како би се достојанствено обиљежио Дан Републике Српске у Швајцарској исте утиске сам понио из Баварске”, саопштио је Нешковић, који је на овај догађај допутовао у друштву Мирослава Којадиновића, привредника и хуманисте, пријатеља општине Лопаре, који је претходног дана организовао прославу Дана Републике Српске у Баварској.

На прослави у Цириху су били министри у Влади Републике Српске Петар Ђокић и Златан Клокић, амбасадор БиХ у Швајцарској Боро Бронза и представник амбасаде Србије у Швајцарској Михајло Шаулић, те градоначелници Бања Луке Драшко Станивуковић и Бијељине Љубиша Петровић, начелник Модриче Јовица Радуловић и бројни гости из Српске и Србије.

У цркви Свете Тројице у Цириху, прије званичне церемоније, је сломљен славски колач у част Првомученика – Светог архиђакона Стефана, а Стојан Стевановић, предсјеник Удружења Српских привредника у Швајцарској је најавио одржавање Пословног форума српске дијаспоре, чији је циљ промовисање потенцијала Републике Српске и унапређење сарадње домаћих и швајцарских привредника.