СПОРАЗУМ О СПРОВОЂЕЊУ ПРОЦЕСА ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ ОПШТИНЕ

Начелник општине Лопаре Радо Савић, у име локалне заједнице и члан упрвног одбора /RESET/ – Центра за одрживу енергетску транзицију Дамир Миљевић, потписали су Споразум о сарадњи на спровођењу процеса енергетске транзиције Лопара.
Миљевић је, након потписивања споразума, рекао да /RESET/ – Центар за одрживу енергетску транзицију и општина Лопаре, након сарадње која је била у претходне двије године, крећу у нову фазу односа.
„Одлучили смо се да све оне активности које смо радили у претходном периоду сада покушамо да конкретизујемо у области развоја соларне енергије, а прва од тих активности ће бити мапирање соларног потенцијала на територије општине Лопаре“, истако је Миљевић.
Он је навео да ће Центар за одрживу енергетску транзицију са поменутом локалном заједницом радити на изради идејних рјешења и пројеката, а затим и на финансирању и извођењу радова и инсталација обновљивих извора енергије.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је изразио задовољство потписаним споразумом и нагласио жељу да општина Лопаре на вријеме покрене пројекте везане за соларну енергију у процесу енергетске транзиције.
„У првом кругу ћемо урадити преглед свих јавних објеката и кровних површина на којима се могу инсталирати соларне електране, а затим ћемо, када се направи акциони план, имати конкретне активности на његовој реализацији и изградњи наведених електрана“, саопштио је Савић.
Он је закључио да ће се убрзано развијати и шеме за подстицаје како би се соларни системи постављали на приватне производне и стамбене објекте.