ЂОКИЋ: НА БАЛКАНУ ТРЕБА ДА АФИРМИШЕМО СЛОБОДУ И МИР

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас у Меморијалном комплаксу Вукосавци код Лопара да сви политичари у Републици Српској, БиХ и ширем балканском простору треба да се боре за мир и тако осигурају будућност покољењима.
„Да више никада на овим просторима не буде ратова у којима ће страдати људи, него да у миру, суживоту и у заједничком животу свугдје гдје је то могуће градимо нормалан живот и свијет“, поручио је Ђокић на традициналној комеморацији у Вукосавцима.
Он је рекао историју не треба занемарити, те да је важно да се долази на поменуто и на друга историјска мјеста.
„Зато, да се никада не срамимо своје историје, без обзира што о њој можемо имати различите приступе и углове посматрања, али историјске чињенице не треба затамнити, о њима треба говорити и све што је било часно да се увијек боримо да понављамо, а све што је било нечасно да се никада више не догоди“, рекао је Ђокић, који је и министар енергетике и рударства Републике Српске.
Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић рекао је на обиљежавању 81 године од погибије чланова штаба Првог Мајевичког партизанског одреда да је на овом мјесту погинуло 17 народних хероја, а у спомен-комплексу из НОР-а у Вукосавцима сахрањено је 768 бораца чија су имена исписана на спомен-костурници.
„Општина Лопаре даје значај обиљежавању свих важних датума из протеклих ратова и тиме чувамо историју од заборава, трудећи се да сва искуства пренесемо младим генерацијама“, рекао је Ристић.
Комеморацији у Вукосавцима присуствале су и делегације СУБНОР-а из Сремске Митровице у Србији и Сребреника – ФБиХ.