ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

У скупштинској сали Општине Лопаре одржано је едукативно предавање за пољопривреднике.

Теме предавања биле су болести и лијечење домаћих животиња, као и одређене измјене и допуне у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за пољопривреду.

Начелник Лопара Радо Савић је изјавио да су оваква предавања веома важна и поучна за пољопривреднике са наших простора.

„Вјерујем да ће нашим пољопривредницима данашње предавање заиста значити. Додаћу да ми спремамо и једно предавање о воћарству које ће се одржати ускоро, а како ће наша општина ове године дистрибуирати 5 000 садница шљиве, сигуран сам да ће и то предавање имати значаја“, истакао је Савић.

Посебна пажња на предавању посвећена је болестима оваца.

Предавач и доктор ветерине Оливер Стевановић рекао је да болести оваца могу бити веома опасне, али и да постоје начини који могу да помогну у лијечењу болести.

„Најопаснија болест код оваца је бруцелоза која може да зарази и човјека. Да бисте били сигурни при куповини оваца да не болују од бруцелозе, битно је да тражите тест на бруцелозу или анализу крви оваца „, изјавио је Стевановић.

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Милан Новаковић и Радмила Нешковић су објаснили измјене и допуне које су недавно донесене у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за пољопривреду.

Они су детаљније посавјетовали и упутили пољопривреднике како да остваре право на подстицаје.

Драган Зарић, такође представник Ресора, причао је о узгајању индустријске конопље.

Зарић је присутнима приближио Правилник о условима за узгој индустријске конопље.

Радислав Давидовић, самостални стручни сарадник за пољопривреду, изразио је велику захвалност предавачима и свим осталима који су присуствовали предавању.