УСПЈЕШАН РАД УДРУЖЕЊА ПЧЕЛАРА „ЗЛАТНА КОШНИЦА“

У Лопарама сваке године расте број пчелара и кошница, а производња меда постаје све већа. Самим тиме, расте и број чланова Удружења пчелара „Златна кошница“ Лопаре.
УП „Златна кошница“ основано је 2014. године, а тренутно има 86 чланова. Удружење окупља скоро све пчеларе из локалне заједнице који имају више од 4.000 пчелињих друштава.
„Претходну годину карактеришу добри климатски услови и самим тиме принос меда је заиста добар, како багремовог, тако и липовог меда. По процјени Удружења, принос меда по једној кошници је око 15 кг по сандуку, што се сматра добрим приносом.
Cвака производна година за пчеларе је специфична, што зависи од много фактора као што су климатски услови, положај кошница и пчелињака, затим да ли је пчелињак стациониран или преносив итд.“, рекао је Радислав Давидовић, предсједник „Златне кошнице“.
Hа манифестацији „Дани меда и ракије“ у Угљевику, пчелари Удружења су освојили злато, у категорији квалитета багремовог и липовог меда.
Пчелар Цвијетин Јањић освојио је прво мјесто и златну медаљу за квалитет багремовог меда. Такође, чланови Мићо Лазаревић и Цвјетко Томић освојили су златне медаље за липов мед.
Заједно са Задругом „Зарац“, Удружење учествује на бројним манифестацијама и сајмовима гдје излажу своје пчелиње производе.
„Сарадња са другим удружењима је веома битна, јер кроз сарадњу са другим Удружењима, ми омогућавамо пчеларима лакше и боље услове за бављење пчеларством.
УП „Златна кошница“ сарађује и са удружењима пчелара из сусједних општина, а такође смо дио Асоцијације пчелара Мачванског и Колубарског округа.
Пчелари „Златне кошнице“ посјетили су овогодишњи Сајам пчеларства у Београду, као и Међународни сајам пчеларства који је такође одржан у Београду“, истакао је Давидовић.
Како каже, пчелари на сајмовима стичу велика искуства и знања, посебно када је у питању Сајам пчеларства у Београду, јер су то највећи и најпознатији сајмови пчеларства у региону.
„Својим посјетама, пчелари се додатно информишу о иновацијама опреме и апарата за пчеларство, о квалитетној производњи пчелињих производа и слично. Поред тога, Удружење редовно организује семинаре, стручна предавања и обуке како би што успјешније узгајали пчеле и производили пчелињи мед. У том погледу, чланови су веома активни и редовно похађају едукативне радионице и предавања, што је за њих веома битно. Недавно смо организовали едукативно предавање у Угљевику под називом „Болести, лијечење и климатски услови мајевичке регије за бављење пчеларством“ са циљем едукације и мотивисања младих да се баве пчеларством“, каже предсједник Удружења „Златна кошница“.
Прије неколико мјесеци су донесене измјене и допуне у Закону о пчеларству, а њима су, према Давидовићевим ријечима, унапријеђена права пчелара.
„Прошле године минималан број кошница за остваривање подстицаја је био 50, а сада је 30 кошница. Самим тиме, повећан је број пчелара који ће бити у прилици да остваре подстицаје. У нашем Удружењу, од 86 пчелара, њих 52 примају подстицаје од државе и ми ћемо се заиста потрудити да у наредном периоду аплицирамо за сваки пројекат помоћи пчеларима. Приоритет нам је да набавимо апаратуру, односно опрему за извлачење сатних основа и топљења воска“, закључио је Давидовић.