ЗА МАЈЕВИЧКЕ ВОЋАРЕ 5 000 САДНИЦА ШЉИВЕ

У Лопарама је данас одржано стручно предавање воћарима мајевичког краја и организована подјела 5 000 садница шљиве чиме се кренуло у активности подизања већег броја засада наведеног воћа на подручју локалне заједнице.
„Стратешки циљ је да се на нашем подручју подигну нови засади и повећа број садница, прије свега шљиве, али и другог воћа“, рекао је у својој изјави новинарима Жељко Керовић, начелник за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре.
Он је нагласио да постоји велики интерес људи да се тиме баве, те да у овој локалној заједници егзистира и фирма „Фруктум“, која има велике капацитете за откуп и продају, и заједно са њом и општином Трстеник у Србији је организована подјела садница.
„Садни материјал је подијељен за 62 воћара, који су се пријавили за додјелу, а има их још који ће у каснијој фази бити укључени у ове активности. Имамо негдје око 300 000 млађих стабала на територији општине, од којих се произведе годишње око 2000 тона конзумне шљиве“, навео је Керовић.
Јадранка Бојић, савјетодавац за воћарство у Министарству пољопривреде подручне јединице Бијељина, је присутним воћарима одржала предавање које се односило углавном на припрему земљишта за садњу, одабир парцеле, специфичности и карактеристика земљишта.
„У једном дијелу смо говорили и о неким мјерама које су уско везане за радове послије садње“, истакла је Бојићева.
„На предавањима много научимо, чујемо и сазнамо што се тиче воћарства“, каже Димитрије Јовић из села Пушковац код Лопара.
Он има засађених око 1 500 садница разне врсте шљиве чији род пласира у иностранство и кванташку пијацу у Бијељини, а нешто остане и за прераду у домаћинству.
„Садницама које сам добио ћу попунити свој засад, а највећи проблем у будућности, за нас пољопривреднике, ће бити радна снага“ навео је Јовић.
Највећи откупљивач шљиве у мајевичком крају је фирма „Фруктум“, која посједује и највећи засад од 40.000 садница поменутог воћа засађеног на 50 хектара површине, и има могућност извоза на инострано тржиште.
Произвођачи свој производ пласирају у Њемачку, Аустрију, Италију и друге земље гдје постоји интерес за шљивом.