МАЈЕВИЧКИ ЗАРАЦ ДОБИЈА ЗАШТИЋЕНУ ОЗНАКУ

У сали СО Лопаре је одржан састанак са локалним произвођачима зарца и сира.
Састанак су предводили Драган Бењо, представник Агенције за безбиједност хране БиХ, Златан Сарић, професор на Пољопривредно-прехрамбеном факултету у Сарајеву и Александра Новаковић, ванредни професор на Универзитету у Источном Сарајеву.
Како је на састанку истакнуто, тежиће се да мајевички зарац добије ознаку географског поријекла и на тај начин ће се обезбиједити заштита и репутација овог производа.
„Циљ нам је да до краја године произвођачи зарца са овог подручја добију званично заштићену ознаку, односно ознаку географског поријекла. На тај начин ће локални произвођачи зарца моћи да заштитe своје производе од сира као јединствене за ово географско подручје“, изјавио је Драган Брењо, шеф Одсјека за сертификацију и означавање хране у оквиру Агенције за безбиједност хране БиХ.
„Произвођи зарца и сира из наше општине ће у сарадњи са Агенцијом за безбиједност хране БиХ радити на заштити географског поријекла мајевичког сира и зарца. Самим тиме, ово ће бити добра шанса за локалне пољопривреднике да повећају производњу сира и зарца. Настојимо да кроз овај процес добијемо заштиту географског поријекла, што ће бити препознатљиво за нашу локалну заједницу“, рекао је Жељко Керовић, начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности у Лопарама.