ДВAДЕСЕТОГОДИШЊА БОРБА ЗА ПОМОЋ ИНВАЛИДНИМ ЛИЦИМА

Удружење параплегичара обољелих од дјечије парализе и осталих трајних инвалидитета општине Лопаре већ 20 година се бори да помогне својим члановима, прије свега у запошљавању, али и у снабдијевању најосновнијих свакодневних помагала за све врсте инвалидитета, рекао је Срни предсједник овог удружења Перо Савић.
Савић је рекао да ово удружење окупља чланове са свим облицима инвалидитета, те да у овој малој општини не постоји ниједна друга организација која се бави овим проблемима.
“Постојимо од 2003. године, опстајемо и активно функционишемо у борби за положај и права ових особа, имамо око 70 чланова, што је нестална цифра”, навео је Савић.
Он је нагласио да их највећим дијелом подржава Савез параплегичара Републике Српске који им све транше редовно исплаћује, а финансирају се и аплицирањем за пројекте.
“Тренутно смо аплицирали један пројекат према Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, општина нам излази у сусрет јер нам не наплаћује пословни простор и остале комуналне трошкове, а помажу и донатори”, истакао је Савић.
Он је изразио захвалност дијаспори која Удружење снабдијева и ортопедским и осталим помагалима неопходним за сва лица са инвалидитетом.
“Од државе смо имали могућност и финансирали смо доста пројеката, односно јавних позива према Фонду за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида”, рекао је Савић.