ВРАЋЕН СТАРИ НАЗИВ ДОМА ЗДРАВЉА И ДАТО ИМЕ ДР БОРИВОЈА БОРЕ ПАВЛОВИЋА УЛИЦИ КОЈА ВОДИ ДО ДОМА ЗДРАВЉА

Одборници Скупштине општине Лопаре су на 18. редовној сједници одлучили да Дом здравља Лопаре поново носи име доктора Росе Хаџивуковић, такође одлучено је и да улица која води према овој здравственој установи носи име доктора Боривоја – Боре Павловића.
„Захваљујем се одборницима на прихватању ове иницијативе, јер живот и невина жртва младе докторке Росе заслужује пијетет и поштовање свих Мајевичана, поготово здравствених радниика, а доктор Боро је једноставено речено задужио све нас да симболично улица према Дому здравља носи његово име“, рекао је директор Дома здравља Лопаре Душан Шакотић.
Роса Хаџивуковић рођена је 13. новембра 1912. године у Горажду. По завршетку Првог свјетског рата њена породица се из Горажда преселила у Сарајево. У Сарајеву Роса завршава основну школу и гимназију. Уписала је Медицински факултет у Београду. Уз медицину студирала је и на Правном факултету, али није познато да ли је завршила. Роса Хаџивуковић је студије медицине завршила 1939. године и прво службовање јој је било у Пурачићу, а касније је прешла у тузланску болницу. Априлски рат је 1941. године ju је затекао у Тузли. Развојем устаничких борби на Мајевици дошло је и до повећања броја рањеника а и болести као природног пратиоца рата. Првих дана октобра 1941. године у Вукосавце у Мајевички партизански одред стигла је млада докторка, која касније помогла у импровизовању ратне болнице, у којој је лијечила рањене и болесне партизане и четнике као и остале мјештане.
Држала предавања и борцима а и сељацима, говорећи им о личној хигијени, што је важно за тешко ратно вријеме, јер на Мајевици је било села у која од рата љекар није залазио.
Погинула је 22. фебруара 1942. године у Вукосавцима током трагичног сукоба четника и партизана. Нашли су је мртву сељани и сахрањена је на мјесту погибије поред саме пјешачке стазе.
Боривоје Павловић (1928 – 2001), по којем ће име носити улица која води до здравствене установе у Лопарама, је радио у Дому здраваља Лопаре у периоду од 1959. године до 1993. године, синоним је за здравство на Мајевици био je деценијама, омиљен како међу пацијентима и радним колегама тако и код свих становника Општине Лопаре и шире. Медицински факултет завршио је у Београду, након пар година радног искуства у Републици Србији дошао је да ради као љекар у Дом здравља у Лопарама, гдје је и дочекао своју пензију.