ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ДРУГЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ

У Прибоју мајевичком данас је обиљежена 31. година од формирања Друге мајевичке бригаде.
Тим поводом испред споменика погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату је служен парастос и положени вијенци и цвијеће, а потом су се окупљенима обратили пуковник Јовица Марковић, начелник штаба Друге мајевичке бригаде и Радо Савић, начелник општине Лопаре.
Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре је у својој изјави новинарима рекао да је Друга мајевичка бригада, била једна од три мајевичке бригаде, које су биле носиоци одбране на Мајевици у току протеклог рата.
“Ова бригада је чувала врата Републике Српске, бранила је једну од најзначајнијих и највиших кота на Мајевици релеј Столице”, навео је Радић.
Он је додао да је бригада свој задатак у потпуности обавила, али да је на жалост за то плаћена висока цијена, јер је преко 400 припадника наведене јединице погинуло и преко 800 рањено.
Начелник општине Лопаре је казао да се у Прибоју традиционално окупља велики број припадника и потомака бораца Друге мајевичке бригаде.
“Прилика је да се евоцирају успомене и ода пошта погинулим борцима за Републику Српску и сигурно су ово скупови на којима је прилика да се укаже пажња на положај борачке популације и уопште народа у Српској”, навео је Савић.
Он је истакао да у Републици Српској има простора за развој и напредак, а да су борци ти чији се глас мора слушати и оно што они кажу треба артикулисати и кроз конкретне мјере провести.
Општина Лопаре је у прошлој години издвојила значајна средства из локалног буџета за рад борачке организације и за мјере подршке борачкој популацији.
Око 50 000 КМ је издвојено само за једнократне новчане помоћи борцима због тешких услова живота, инфлације и економске кризе.
Пуковник Јовица Марковић, начелник штаба Друге мајевичке бригаде, је наведеним поводом данас организовао и традиционални планинарски поход “Стазама 2. мајевичке бригаде”.