ПРЕДАВАЊЕ О БЕЗБЈЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ЦЕНТРУ „ВУК КАРАЏИЋ“

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је данас у Лопарама да ученике треба едуковати о саобраћају, како би прије полагања возачког испита научили који све ризици постоје.
Торбица, који је данас одржао предавање у Средњошколском центру „Вук Караџић“ у Лопарама у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“, рекао је новинарима да им је циљ да ученици, посебно трећих и четвртих разреда, чују који су то све ризици у саобраћају, шта им се све може догодити, на шта треба да обрате пажњу.
„Упознати су о свим ризицима, али и преко личне приче Бојана Шувире који је у саобраћајној незгоди задобио тешке повреде због којих је особа са трајним инвалидитетом“, рекао је Торбица.
Он је додао да Агенција, заједно са Удружењем жртава „Степ“, спрводи овај пројекат широм Републике Српске, да су јуче били у Шамцу.
„Данас смо у Лопарама, па у Угљевику, а сутра у Бијељини гдје за сада завршавамо реализацију пројекта“, рекао је Торбица и додао да би од септембра требало да крену са новим циклусом предавања.
Он је нагласио да су ђаци данас, поред приче Бојана, саслушали и Дејана и Зорана који су, такође, испричали личне приче о тешким повредама након саобраћајних незгода.
„Упозоравамо ученике да никако не смију бити под дејством алкохола када упраљају возилом, те да је ризик исти када сједну са возачем који је пијан, јер су угрожени сви учесници у саобраћају“, рекао је Торбица.
Средњошколци су имали прилику да кроз „пијане наочаре“ виде како алкохол дјелује првенствено на вид човјека, као и које су то моторичке способности које су им отежане када су под утицајем алкохола.
Предавање ће бити настављено у Угљевику.