У ПРИБОЈУ ОДРЖАНА СМОТРА МЛАДИХ МАЈЕВИЧКИХ ФОЛКЛОРАША

Поводом Дана дијаспоре у Прибоју код Лопара је одржана Смотра младих мајевичких фолклораша на којој су учествовали ансамбли из четири локалне заједнице Угљевика, Теочака, Челића и Лопара.
Кроз Прибој су продефиловали млади фолклораши из Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре, Бошњачке заједнице културе „Препород“ Теочак, Културно-умјетничког друштва „8. октобар“ Ратковићи и Културно-умјетничког друштва „Рудар“ Угљевик.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је рекао новинарима да је сарадња између општина на Мајевици подстакнута заједничким пројектом у коме мајевичке локалне заједнице учествују заједно са Организацијом за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) гдје се повезују људи на наведеном простору у реализацији заједничких циљева.
„Вечерас је то пројекат у области културе да се боље упознамо кроз културу једног и другог народа и она умијећа који су млади кроз рад у културно-умјетничким друштвима стекли да прикажу прибојској публици“, навео је Савић.
Мустафа Љаљић, предсједник Општинског вијећа у Челићу, је навео користи окупљања општина на Мајевици и истакао пројекат деминирања вриједан око 9 милиона евра који ће у наредном периоду довести до тога да се пет општина у потпуности очисти од мина.
„Друга корист оваквих пројеката је што се увезује ових пет општина, подиже ниво сарадње и подиже ниво повјерења између грађана“, додао је Љаљић.
„Овдје смо прије свега да се дружимо да научимо нашу дјецу да нема предрасуда између нас, да смо ми сви људи и да треба да дијелимо слогу једни с другима“, казала је Канита Мујчиновић, предсједник и кореограф у културно- умјетничког друштва из Ратковића.
Она је истакла да малу дјецу треба учити да поштују туђе и да воле своје и обрнуто, те да мисли да је то једна добра прича у којој треба да се потруде и родитељи и дјеца и власт како би се пружила подршка сличним активностима.