ИЗЛОЖБА СЛИКА СА ЛИКОВНОГ САБОРА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „МАЈЕВИЧАНИ У ШВАЈЦАРСКОЈ“

Књига „Мајевичани у Швајцарској“ аутора Марка Лопушине промовисана је вечерас у оквиру манифестације „Дани дијаспоре“ у Лопарама, општини са 16.000 житеља од којих половина ради у иностранству.
Лопушина је рекао новинарима да је написао књигу о успјеху Мајевичана који углавном раде у Швајцарској и Аустрији, дијелом у Њемачкој, а има их и у Русији и Емиратима.
„То су људи који са поносом кажу да су Мајевичани и завичај им је светиња која се не заборавља, јер код куће је најљепше“, истакао је он.
Лопушина је навео да су „Дани дијаспоре“ слика радости сусрета људи из дијаспоре и оних у завичају.
„Не долазе Мајевичани из дијаспоре да овдје пију и једу, него да уложе новац, да им дјеца овдје раде, да не одлазе гдје су они ишли, јер је првих 20 година у туђини јако горко и тешко“, навео је он.
Лопушина је рекао да у Швајцарској ради 230.000 Срба, а Лопаре назива главним градом срске дијаспоре.
Другог дана манифестације, која се одржава под слоганом „Завичај у срцу“, у Центру за културу Лопаре отворена је и изложба слика са Ликовног сабора „Миладин Лукић“, једног од најзначајнијих културних догађаја у Лопарама који је одржан крајем јуна.
Ликовни сабор окупио је сликаре из Србије и Републике Српске, а учесници су били Здравко Мићановић, Будо Славковић, Снежана Лазаревић Бекрић, Душица Топаловић, Милан Милић Јагодински, Душан Микоњић, Весна Тодоровић, Драгана Купрешанин, Срђан Ћеранић, Гига Ђурагић, Братислав Хеђеши и Пеђа Миловановић.