НАЈАВА ПРЕДАВАЊА – „СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА ЗА ДОМАЋИНСТВА“

У оквиру пројекта ЛИНК_мрежа за локални нискоугљенички развој Центар за екологију и енергију у сарадњи са чланицама ЛИНК мреже (Општина Лопаре, Општина Тешањ, Општина Теслић, Град Грачаница, Општина Маглај и Општина Шамац) организује предавање „Соларна енергија за домаћинства“.
Циљ је да се побољша проток информација између надлежних институција, привредних субјеката и грађана о могућностима уградње соларних система од стране домаћинстава.
Планирамо да се заинтересованим грађанима презентује цјелокупна ситуација везана за предности и недостатке уградње соларних система од стране грађана како би они могли донијети исправну одлуку да ли ће уградити соларни систем на свој кров или не.
Осим упознавања с основама соларних технологија, искустава из сусједних земаља, грађани ће кроз предавања имати прилику да се детаљно упознају са тренутним цијенама соларних система за домаћинства, административним процедурама за њихову уградњу, (потребној документацији), правилном димензионирању, начину обрачуна производње и потрошње енергије из соларне електране, доступним приликама за суфинансирање, о удруживању са суграђанима с циљем размјене енергије.
Центар за екологију и енергију и Општина Лопаре ће предавања одржати у сарадњи са Елекропривредом, фирмама које нуде опрему и уградњу соларних електрана али и банака које имају програме суфинасирања.
Предавање: „Соларна енергија за домаћинства“ ће се одржати: 3. новембра 2023. године, од 11:00 до 13.30 часова у сали Скупштине општине у Лопарама.
Представница Центра за екологију и енергију ће грађане упознати о основама соларних технологија и искуствима из сусједних земаља.
Од представника Електропривреде очекујемо да грађанима презентира административне процедуре за уградњу малих соларних система (потребну документацију) као и начин обрачуна произведене и потрошње енергије.
Од фирми које нуде опрему и уградњу соларних електрана очекујемо да грађанима презентују тренутне цијене соларних система за домаћинства, основе о димензионисању соларних електрана за домаћинства, а уколико имају сарадњу са банкама, представници банака ће презентовати своје програме суфинасирања оваквих пројеката.
О доступним приликама за суфинансирање и удруживање грађана ће говорити представник Општине Лопаре.
Пројект ЛИНК_мрежа нискоугљеничких заједница у БиХ реализује Центар за екологију и енергију у кооперацији са Фондацијим Хајнрих Бел /Heinrich Böll/.