СКУПШТИНА ОПШТИНЕ О РЕЗУЛТАТИМА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА, НАЦРТУ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ЗА 2023. И НАЦРТУ
БУЏЕТА ЗА 2024. ГОДИНУ

Данас је одржана 21. сједница Скупштине општине Лопаре на којој се највећим дијелом расправљало о процесу истраживања литијума на Мајевици.
Владимир Рудић, директор компаније „Аркор“, која је вршила наведено истраживање на подручју општине Лопаре, је упознао одборнике са резултатима до којих се дошло током истраживања, гдје су утврђене највеће количине Магнезијума, Калијума, те Литијума.
Он је упознао законодавну и извршну власт општине Лопаре о томе шта се радило у претходном периоду на пољу истраживања, даљим намјерама и плановима компаније у вези са процесом који ће проводити.
Рудић је рекао да су детаљна геолошка истраживања урађена у сарадњи са најпознатијим свјетским компанијама по највећим стандардима, те да је за то истраживање дозволу дало надлежно министарство Владе Републике Српске.
Као наредни корак Рудић је навео израду Студије изводљивости, затим и Студије утицаја на животну средину, коју би проузроковала експлоатација руде.
Већина одборника није имала примједби на само истраживање, али су постављали питања везана за аспекте изградње рудника, када је у питању екологија, технологија , локација рудника и економски интерес за општину.
По ријечима директора Рудића током децембра ће у Лопарама бити отворена канцеларија за информисање грађана.
„За нас је важно да видимо која ће се технологија примјенити, те какав ће утицај остварити на животну средину и у односу на то ћемо и донијети одлуку када је у питању наша локална заједница“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.
Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић је изразио своје лично противљење отварању рудника и експлоатацији литијума.
На 21. редовној сједници Скупштине општине Лопаре поред осталих тачака дневног реда, усвојен је Нацрт ребаланса буџета за 2023. годину у износу од
7 845 575 КМ.
Одборници су усвојили и Нацрт буџета општине Лопаре за 2024. годину у износу од 8 089 125 КМ.
На данашњој сједници изабран је и в.д. директор Туристичке организације, Лазар Ђурић, дипломирани правник из Лопара.