У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ УПРИЛИЧЕНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

У Центру за културу је одржана Светосавска академија коју је уприличилa Светосавска омладинска заједница под покровитељством локалне заједнице и црквене општине Лопаре.
Надахнуту бесједу о лику и дјелу првог српског архиепископа и просвјетитеља је говорио ђакон Жељко Јевтић.
Он је казао да је, ако се сагледа историја српског народа, убједљиво најзначајнија личност у њој је Свети Сава.
„До прије неколико деценија тај његов епитет Свети се није користио, него су говорили Сава Немањић тада смо имали проблем јер је Савиндан био на измаку, а данас је проблем што Светом Сави дајемо митску важност, а не упоређујемо његов живот са нашим животом. Он је једна цјеловита личност која од његовог времена до данас није постојала“, навео је ђакон Јевтић.
Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао велики значај светосавља које као пут треба пратити, чувати и његовати.
„Младе генерације треба да црпе вриједности из светосавља и зато општинска управа Лопаре подражава Академију и све активности Светосавске омладинске заједнице“, рекао је Савић
„Веома сам срећна што смо вечерас наступили на Светосавској академији, заједно смо се спремали, вјежбали и надам се да је публика била задовољна нашим програмом“, казала је Марија Петковић, члан етно хора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре.
У богатом и разноврсном програму Светосавске академије учествовали су чланови етно хора Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Лопаре, под руководством Јована Радовановића, црквени хор, ученици Основне школе „Свети Сава“, Средњошколског центра „Вук Караџић“ и Борјана Јефтић, која је за своје читање славе награђена великим аплаузом публике.