ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ НА ПРОСЛАВИ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ

Прослава Дана Републике Српске у Швајцарској је, у организацији Савеза удружења Срба из Републике Српске, одржана у градској хали Диетикон код Цириха.
“Четврто по реду обиљежавање Дана Републике Српске у Швајцарској је окупило носиоце политичког, привредног и културног живота Срба из дијаспоре који живе и раде у Швајцарској и другим земљама Западне Европе. Наши гости су били представници Владе и бројне делегације градова и општина Републике Српске”, рекао је Мајвичанин Радислав Ђокић, предсједник Савеза удружења Срба из Републике Српске.
У Диетикону је била присутна и делегација општине Лопаре коју су сачињавали Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Мирослав Којадиновић, привредник и хуманиста из Њемачке и велики пријатељ општине Лопаре, Љубиша Тошић, потпредсједник Скупштине локалне заједнице и Дејан Тешић, предсједник Фудбалског клуба “Мајевица” из Лопара.
“Итекако је значајно, у ова турбулентна времена за Србе и Српску, дати већи значај обиљежавању Дана Републике како у матици тако и у нашој дијаспори. Тиме смо ближи једни другима и заједничком очувању нашег идентитета и наше отаџбине”,
нагласио је Нешковић у својој изјави новинарима.
Он је навео да Удружење Мајевичана у Швајцарској и друга удружења у Савезу, који је носилац организације прославе Дана Републике, дају велики допринос у представљању Српске и својих локалних заједница у Западној Европи.
Мирослав Којадиновић је рекао да је срећан када види нераскидиве везе Срба и заједничку жељу за јачање Републике Српске.
„Долазим сваке године на обиљежавање Дана Републике Српске у Швајцарској чиме и сам желим дати допринос свесрпском напретку “, казао је Којадиновић, који је члан државне комисије у Њемачкој за норме енегетске ефикасности.
Након ломљења славског колача у Диетикону ће, у оквиру прославе Дана Републике Српске у Швајцарској, бити одржана свечана академија.